lluvia ligera
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.15°
10°

Suport del Parlament a una entitat pública sobre la memòria històrica

L'acord insta el Govern a crear el «memorial democràtic de les Illes»

El Parlament donà suport ahir, amb el vot favorable dels partits de centreesquerra i l'abstenció del PP, a la creació del «memorial democràtic de les llles Balears», una entitat pública que s'encarregui d'impulsar les polítiques institucionals sobre la recuperació de l'anomenada memòria històrica entorn de la Guerra Civil i del franquisme. A partir d'una proposició no de llei presentada pel grup del Bloc-PSM-Verds, l'acord de la Cambra insta el Govern autonòmic a crear aquest òrgan per coordinar l'acció que en aquest camp fan diferents institucions i donar suport a les iniciatives de la societat civil. La seva creació està recollida dins el Pacte de governabilitat signat per a aquesta legislatura.

El diputat del Bloc Miquel Àngel Llauger defensà que la prosposta va dirigida a «recordar les víctimes» de la Guerra Civil i del franquisme, amb les quals «les Illes Balears tenen contret un deute», segons digué. Llauger insistí que la iniciativa no pretén «obrir ferides», sinó fer un reconeixement, «a les víctimes, siguin qui siguin» i «amb voluntat de consens però sense renúncies», que durant la transició espanyola cap a la democràcia «es va deixar pendent». Entre les tasques proposades per al «memorial democràtic de les Illes Balears» hi ha l'elaboració d'un cens per a totes les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura, la investigació i identificació de les persones desaparegudes de manera violenta durant aquests períodes, la recopilació de testimonis orals de les víctimes supervivents, l'organització de cursos i seminaris, la publicació i difusió d'estudis o l'organització de distints actes de reconeixement a les víctimes.

El diputat del PP Miquel Jerez justificà l'abstenció del seu grup per considerar que la proposta significa «emprar la història com a arma política» i rompre amb «l'esperit de reconciliació de la transició». Instà la resta de grups a superar el passat «amb maduresa i serenitat». Per la seva banda la socialista Francisca Lladó considerà que «ja és hora» que les víctimes recuperin «la memòria personal i familiar» i insistí que l'entitat treballi per les víctimes «d'un i altre costat». Bartomeu Vicens (UM) apel·là a un sentit de «justícia» per donar suport a la proposta, mentre que Esperança Marí (ExC) advertí que aquesta qüestió ja ha estat assumida a diferents països europeus en la mateixa situació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.