algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Els adults són els reponsables de l'ús que els menors fan d'internet

Els experts defensen la utilitat de la xarxa i alerten dels seus perills

Instal·lar els ordinadors en llocs públics de la casa perquè els vegi tothom, o establir horaris de connexió a internet, són alguns dels consells que els experts donaren ahir a la UIB durant la jornada Els drets dels menors davant les noves tecnologies. Amb motiu del Dia Internacional de la Infància, els ponents insistiren a més en la conveniència d'ajudar els infants a cercar informació a la xarxa, o de parlar-los sobre la importància de la vida privada i la intimitat personal. Per al seva banda Fina Santiago, la consellera d'Afers Socials, destacà la necessitat de fer una reflexió «jurídicament, però també moralment», sobre la incidència de les noves tecnologies en els menors. I remarcà que aquestes ofereixen «avantatges innegables a la societat com l'accés ràpid, gairebé immediat, a allò que succeeix al món», i que «són importants la conscienciació i la complicitat d'amplis sectors socials, especialment dels creadors de continguts a la xarxa».

L'Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM) organitzà la jornada per fomentar un ús raonat i crític de la xarxa per part del menors, basat en el coneixement de la realitat i adaptat a les seves necessitats. Devuit anys després de la signatura de la Convenció dels Drets de l'Infant, diversos especialistes en menors coincidiren a alertar de l'ús descontrolat dels continguts de la xarxa. Per José Díaz Cappa, fiscal de la Secció de Menros del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, «la xarxa és bona, i no hem de ser restrictius en aquest sentit, però s'ha de saber discriminar allò que és important i beneficiós d'allò que no ho és».

Segons la Fiscalia General de l'Estat, la major part dels delictes té lloc en canals interpersonals, com són els xats, blogs, fòrums o webs personals. Per això, segons Díaz «s'ha d'estar alerta en el dia a dia dels menors». I reblà: «A més de la pederàstia, la prostitució o la corrupció, s'han de tenir en compte les amenaces, insults i altres delictes que atempten contra els drets i les llibertats fonamentals del menor. En aquest sentit, la col·laboració entre famílies, institucions socials, autoritats sanitàries i forces de seguretat resulta bàsica».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.