algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

Matas endeutà les empreses públiques en 179 milions els darrrers tres mesos

Ho diu el Banc d'Espanya, que situa Balears com el segon lloc on més creix el deute d'aquestes

El Govern de Jaume Matas (PP) incrementà el deute de les empreses públiques en 179 milions en els tres darrers mesos de mandat. Segons dades del Banc d'Espanya, dels 315 milions de deute que arrossegaven les societats públiques dependents de la Comunitat Autònoma el passat mes de març es passà als 494 milions del mes de juny, el darrer que el PP estigué a l'Executiu. En termes absoluts, l'augment en 179 milions de l'endeutament de les empreses públiques balears fou el més alt de l'Estat en el segon trimestre. En termes percentuals, l'increment del 56'8% es convertí en el segon més fort registrat, just superat pel de Cantàbria, que passà de 18 a 42 milions (un 133'3% més). Per contra, País Basc, Catalunya, Madrid, Galícia i les dues castelles el davallaren, però La Rioja el minvà en un 47%.

Segons les dades del Butlletí Estadístic del Banc d'Espanya, Balears és la cinquena comunitat autònoma de l'Estat que té les empreses públiques més endeutades, just superada per Catalunya, que encapçala el rànquing amb diferència (4.198 milions), País Valencià (1.728 milions), Madrid (875 milions) i Castella la Manxa (657 milions). Però si el Banc d'Espanya situa el deute de les entitats públiques de la Comunitat en 494 milions, el Govern manté que aquest és molt superior, més del doble. Segons el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, el deute de les societats vinculades a l'Executiu puja a 1.100 milions. El desajust s'explica perquè gran part de l'endeutament no s'ha de declarar davant el Banc d'Espanya.

Si només es té en compte el que computa el banc central espanyol, el deute de les empreses públiques dels diferents governs autonòmics ascendí, en els sis primers mesos de l'any, als 9.300 milions d'euros, un 21'8% més que en el mateix període de 2006. Només des de març a juny, el deute s'augmentà en 240 milions. Precisament ahir, la cap de l'oposiciól, Rosa Estaràs, es referí a l'endeutament de la Comunitat en la presentació d'una proposta parlamentària per demanar al Govern que no apliqui el conegut com a 'cèntim sanitari'.

Segons Estaràs, l'endeutament de la Comunitat que el Govern balear xifra en 3.000 milions no és real, «sinó que és de 1.900 milions d'euros». A més, segons la presidenta del PP balear, aquest endeutament no s'ha d'atribuir tot al Govern que presidí Jaumem Matas «sinó als 23 anys que duim de democràcia». Segons la portaveu popular, es va acumular un deute de 400 milions durant el mandat de Cañellas i Matas, i a aquests se sumaren 600 milions de deute més durant el primer Govern d'Antich i mil més durant el segon mandat de Matas. Per això, Estaràs qualificà de «llegenda urbana» la quantitat que dóna el Govern.

Al mateix temps, advertí que l'endeutament previst per al proper any serà de 516 milions i manifestà que aquesta quantitat «serà en un any el doble del deute generat per Matas i del deute sencer de l'anterior Pacte». La popular demanà que a tot això no s'afegeixi el recàrrec sobre el preu del combustible perquè seria «injust i discriminatori».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.