algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.28°
10°

La meitat d'empreses afectades pel temporal no han recuperat l'activitat

Des d'Indústria-Pimem preveuen el tancament definitiu d'algunes companyies o el seu trasllat

93088
Algunes de les naus quedaren completament inutilitzables, sobretot al carrer de Can Valero.

La meitat d'empreses que patiren els efectes del temporal del passat 4 d'octubre no han pogut recuperar encara la seva activitat normal. Així es desprèn d'una enquesta realitzada per l'Associació d'Indústria de la Pimem, a 34 de les 50 empreses afectades del polígon de Can Valero i el de Son Castelló. La forta tempesta deixà algunes d'aquestes companyies en una situació molt precària, que podria provocar que alguna tancàs i ha fet que almenys quatre hagin hagut de traslladar la seva activitat a un altre lloc o definitivament fora del polígon de Can Valero. Així ho assenyal la presidenta de l'associació, Inés Beascoechea, la qual recorda que el fet que no s'hagi pogut recuperar l'activitat implica que moltes de les empreses tenguin dificultats per pagar les nòmines. En total, calculen que hi ha prop de 241 treballadors afectats.

De la meitat d'empreses que no treballen encara amb normalitat, un 25 per cent es troben completament «inoperatives» o tenen una activitat inferior al 50 per cent. D'altra banda, del total de companyies, un 70 per cent de les que quedaren tocades pel temporal tenien la nau llogada i el 30 per cent restant, en propietat. Això fa que la normalitat s'hi vagi restablint a diferents ritmes, ja que alguns propietaris esperen l'arribada de les ajudes, mentre que altres ja han invertit per recuperar les instal·lacions tot i que no siguin seves.

La també vicepresidenta de la Pimem no té encara una quantificació dels danys. «Estam pendents dels peritatges que realitza el Consorci de Compensació d'Assegurances. El 7 de novembre acaba el termini per presentar les reclamacions i esperam tenir les xifres en aquell moment», afegeix. Des de l'associació, estimen que en menys de 3 o 4 mesos les empreses més afectades no podran restablir la seva activitat. El termini per cobrar les indemnitzacions de les asseguradores i les ajudes tant del Govern central com de l'autonòmic n'és un dels motius principals.

En aquest sentit, el Consorci, que s'ha responsabilitzat de fer els peritages, no els tindrà llests fins d'aquí a uns dies, gairebé un mes més tard de la tempesta. Per tant, el pagament de les indemnitzacions tampoc no es farà efectiu fins un mes després. El mateix succeirà amb les ajudes aprovades pel Govern de l'Estat. Per altra banda, les de l'Executiu autonòmic encara no han estat establertes, ja que s'ha d'esperar per saber fins on cobreixen el Consorci i Madrid. Des de la Pimem no critiquen els terminis perquè consideren que, de moment, les administracions han respost. Tanmateix, posen de manifest les dificultats dels empresaris.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.