nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

«Seria presumptuós dir que podem acabar amb la droga i la corrupció»

Bartomeu Barceló ha estat renovat com a fiscal en cap de Balears

Bartomeu Barceló Oliver (Petra, 1959) començà la seva carrera com a fiscal el 1985 i quatre anys després assumí la Fiscalia Antidroga. El 2002 fou nomenat fiscal en cap de les Balears a proposició d'un fiscal general de l'Estat col·locat per un Govern del PP. Aquesta setmana, ha renovat el seu càrrec com a fiscal en cap del TSJIB, aquest cop, a proposta d'un fiscal proposat pel PSOE. I ho ha fet sense vots en contra ni abstencions, «una fita històrica en la carrera fiscal», com ell mateix reconeix.

-És possible acabar amb les drogues i la corrupció, les dues fonts delictives que més castiguen les Illes?

-Seria molt presumptuós per part meva dir que acabarem amb la droga o la corrupció, perquè són mals molt aferrats a la societat i que generen molts de doblers. Segur que continuaran existint, però el nostre treball és minimitzar-los al màxim, i crec que estam obtenint resultats positius.

-És satisfactori, per a l'Administració de Justícia, el traspàs de competències des de l'Estat?

-Assumir les competències a les Balears sempre és positiu, perquè la màxima proximitat en relació amb l'administrador sempre és beneficiosa per a l'administrat.

-Quina és la decisió més difícil que heu pres durant aquests anys?

-Les decisions del dia a dia resulten sempre complicades, perquè allò que de vegades sembla que no tindrà transcendència després resulta que en té. Sempre és complicat i delicat treballar quan es juga amb interessos aliens.

-Heu rebut mai pressions polítiques des de dalt?

-Mai de la vida no he rebut ordres per actuar en un sentit o en l'altre. Però la Fiscalia és una institució jeràrquica, i les decisions més difícils les coment amb el fiscal general de l'Estat, tant amb l'anterior com amb l'actual.

-Com ha viscut la Fiscalia internament les acusacions i crítiques que han sorgit amb algunes actuacions Anticorrupció?

-Són opinions polítiques. En corrupció no hi és el dolent que ha matat en un assassinat. En aquests casos es mouen molts d'interessos, amb algun staff que actua darrere de la persona que realitza aquesta mena d'activitats. De vegades les actuacions d'Anticorrupció van en contra dels interessos de la mateixa Administració, però això és així i s'ha d'actuar contra els funcionaris o autoritats en qüestió, independentment de les crítiques.

-Estau orgullós de la feina feta durant la vostra darrera legislatura com a fiscal en cap?

-Una de les meves funcions és gestionar les infraestructures per als fiscals i personal auxiliar. Crec que ha estat molt positiva, perquè hem millorat el funcionament de la Fiscalia i les condicions de treball. Hem fet una reforma important en mitjans i infraestructures. Partint d'una situació força precària ara tenim una de les fiscalies més ben equipades de tot l'Estat. També s'han aconseguit més mitjans per a les adscripcions permanents que tenim a Manacor, Menorca i Eivissa.

-Hi ha una xarxa prou àmplia de fiscals a les Balears?

-Jo crec que és necessari ampliar-la i així ho demanam a la Fiscalia General de l'Estat, però les mancances són nacionals i les noves places de fiscals s'han de repartir pel territori.

-La Fiscalia rep un munt de denúncies per corrupció. S'ha de reforçar Anticorrupció?

-Sempre ens movem sota mínims i sempre voldrem més recursos per oferir un servei millor. Però de corrupció n'hi ha pertot. És difícil parlar de quantitats perquè només es coneixen la droga o la corrupció descobertes. A més, molta gent denuncia casos de corrupció quan només es tracta de decisions que no han agradat a algú.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.