algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 10.65°
10°

Brega al ple entre diputats del PP i Tomeu Martí, de l'Obra Cultural

Els populars insten a «defensar» Balears de la «croada catalanista»

103978
Martí abandonant la Cambra. Foto. TERESA AYUGA.

Diputats del grup parlamentari del PP protagonitzaren durant la sessió del Parlament d'ahir una brega amb el vicepresident de l'Obra Cultural Balear (OCB), Tomeu Martí, que no acabà fins que aquest darrer decidí deixar el seu lloc entre el públic i sortí de la sala de plens, també a instàncies d'un funcionari de la Cambra. El dirigent de l'Obra Cultural i parlamentaris com Francesc Fiol, Rosa Estaràs, Joan Flaquer i Jaume Font creuaren diferents increpacions que acabaren amb els populars demanant empara a la presidenta de la Cambra, Maria Antònia Munar. Aquesta cridà l'atenció i recordà que el públic no pot manifestar-se al ple, moment en què Martí deixà la sala. El vicepresident de l'OCB era present a la sessió per respondre la pregunta que el diputat popular, Francesc Fiol, formulà sobre l'opinió del Govern balear per la subvenció d'un milió d'euros atorgada per la Generalitat de Catalunya a aquesta entitat. Fiol ho considerà una estratègia per implantar a les Illes el pensament polític d'Esquerra Republicana (ERC).

Quan el conseller de Presidència, Albert Moragues, contestà Fiol que el que fa l'OCB és «defensar la llengua i la cultura de Balears que vostès -el PP- varen intentar ofegar», Martí, entre el públic, contestà les protestes que realitzaven els populars que donaren per per vàlida l'afirmació de Moragues. Així començà la brega. En qualsevol cas, una de les principals preocupacions del PP en aquesta legislatura està motivada pel que considera una «croada catalanista» a Balears que du a terme ERC, sota la direcció del seu president, Josep Lluís Carod-Rovira, i amb la intenció de crear una «gran nació catalana», en la qual s'hi inclourien les Illes. Els populars demostraren ahir aquesta preocupació al ple de la Cambra amb la presentació de fins a tres iniciatives parlamentàries en aquest sentit: dues preguntes, una d'elles l'esmentada sobre l'OCB i instaren el Govern a «defensar» Balears davant el «colonialisme català», i amb una proposició no de llei amb la qual pretenia que el Parlament condemnés els comentaris fets pel líder d'Esquerra a les Illes i conseller insular d'Interior, Joan Lladó, en un escrit de comiat a un company, publicat a dues revistes locals de Manacor on deia que «si qualcú vol encendre un ciri, que enrotlli un retrat del rei».

Rosa Estaràs va qüestionar el president del Govern, Francesc Antich, per la «intolerable intromissió» que, al seu entendre, suposa que Carod Rovira manifesti la intenció de treballar per aconseguir un Estat per a Balears. Per això li oferí el vots «dels diputats que representen el 47'4% dels ciutadans» i acordar un «Pacte d'Estat» davant les «fantasies ideològiques» catalanes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.