cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

Les llars on es parla català habitualment igualen aquelles on s'hi parla castellà

La llengua externa predomina en les relacions orals informals

L'ús del català a les llars iguala, pràcticament, el del castellà a les llars de les Balears. Així, el 42'3 per cent dels ciutadans asseguren que empren, de manera exclusiva o prioritària, el català amb els de casa seva. En el cas del castellà, aquest percentatge és lleugerament superior. Un 43'7 per cent dels enquestats per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat asseguren que de manera habitual empren el castellà per relacionar-se amb aquells que conviuen al mateix habitatge.

Una altra dada significativa és que fins a un 8 per cent dels balears usen altres llengües externes diferents del castellà. L'estudi Llengua i societat als territoris de parla catalana a l'inici del segle XXI també analitza, a més de les llars, quina llengua s'empra en altres relacions informals, com és amb els amics, els veïns o els companys de feina.

En tots aquests àmbits hi predomina l'ús del castellà enfront del català. Així, un 41'8 per cent usa el castellà de manera exclusiva i majoritària amb les amistats, mentre que només un 39'2 per cent usa el català en aquesta mateixa situació.

Quant a la llengua emprada emb els companys d'estudi, la diferència és encara més gran. Un 48'5% afirma que habitualment hi usa el castellà, mentre que només un 32'4 per cent diu que hi empra la llengua de les Balears. Un altre aspecte que posa de manifest l'estudi és l'idioma que s'utilitza oralment en les relacions formals.

En aquest cas, el català obté uns percentatges més elevats que el castellà en alguns dels exemples que es demanaven als enquestats, com són la llengua emprada a les botigues i al petit comerç, i als bancs i a les caixes. Un 46 per cent dels ciutadans empren el català habitualment a les caixes i als bancs, mentre que només un 44'1 per cent hi usa el català. Una dada interessant és que a les botigues s'empra el català en un 40 per cent i, en canvi, a les grans superfícies aquest percentatge només arriba al 26'7.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.