algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Zapatero firmarà el conveni del tren abans de març i millorarà el finançament

Antich xifra en 600 milions d'euros el cost de projectes que inclouria l'acord ferroviari

71330
El president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, es reuní ahir amb Antich al Consolat. | PERE BOTA.
QUIM TORRES. Palma.
El conveni per al transport públic es firmarà amb Madrid abans de les properes eleccions de març i el Govern balear vol que serveixi per pagar projectes, sobretot del tren, valorats en 600 milions. Així ho afirmà ahir el president balear, Francesc Antich, després de reunir-se amb el president del Govern central, José Luís Rodríguez Zapatero, que també es comprometé a millorar el finançament de les Illes. El secretari d'Estat de Comunicació, Fernando Moraleda, i el president Antich exposaren els compromisos assolits després de la reunió de més d'una hora al Consolat en la qual s'evidencià, segons la Moncloa, la «bona sintonia» entre ambdós.

El primer implica signar el nou Conveni de transports aquesta legislatura. La major part de la dotació serà per al tren i servirà per dur-lo fins a Alcúdia i Artà, i per executar la primera fase del tramvia de la badia de Palma. El transport amb autobús es potenciarà a les altres illes. Antich entregà a Zapatero una llista de projectes per incloure al conveni que costaran 600 milions. El president espanyol també es comprometé a desbloquejar el pagament de 300 milions que Madrid deu dels convenis de carreteres signats pel PP. Antich vol que les converses siguin imminents i no retirarà el recurs interposat fins que Madrid no pagui.

El segon gran compromís de Zapatero suposa millorar el finançament de les Balears després de les properes generals. Antich destacà l'aposta «clara i contundent» del president espanyol per canviar el sistema de finançament autonòmic que, segons ell, han convertit Balears en la comunitat «més perjudicada» quan ha estat la que «ha estirat del creixement de l'Estat durant anys». El secretari d'Estat reiterà el mateix compromís, afirmà que Madrid «assumeix les dificultats» de les Illes, però advertí que ara «ja hi ha instruments que han modificat el sistema», com les disposicions del nou Estatut que han fet augmentar les inversions de l'Estat. També anuncià reunions per plasmar les disposicions que insten a fer una nova llei de Règim Especial i a crear l'Agència Tributària pròpia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.