muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Més de vint carrers de la ciutat encara mantenen el nom de l'època franquista

La Sala els canviarà «si la llei ho diu», però ara es segueix amb l'acord del ple de 1936

62578
Més d'una vintena de carrers de la ciutat de Manacor tenen noms que provenen del franquisme.

JOAN SOCIES.Manacor.
Més de vint noms amb el seu origen en la dictadura franquista són els que, amb una passejada pels carrers de Manacor, encara hi podem trobar avui dia. Via Alemanya, Via Portugal, Guillem Planissi (artiller), Martí Bassa (recater), Joan Segura (milícies ciutadanes), o Antoni Pascual, Pere Riera, Jordi Sureda, José López, Brunete, Teruel o Ebre, entre d'altres, són els noms que avui per avui romanen ben vius a Manacor i que han estat heretats de l'època franquista.

Aquests més de vint carrers del nucli urbà de la ciutat romandran intactes «si no hi ha una normativa que digui que s'han de canviar»; així ho assenyalava la regidora de Cultura, Isabel Febrer, que també afegí que «de moment no ens hem plantejat el tema, en la passada legislatura l'Ajuntament va fer desaparèixer els monuments que hi havia a Porto Cristo, i ara si el canvi de noms del carrer ve reglat dins la llei de memòria històrica que s'està tramitant ho farem, però de moment encara no tenim res previst». En el ple del 6 d'octubre de 1936, en una sessió extraordinària celebrada poc després dels fets de Porto Cristo: «una sesió realitzada en calent en honor als homes que varen morir en l'anomendada «guerra del port», tal com esmenta l'historiador Antoni Tugores, que també assenyala que «després moriren altres manacorins en el front, però aquests ja no varen tenir el nom de cap carrer. Aquests carrers corresponen a milicians de la Falange que feia dos mesos que havien mort en el front de Porto Cristo», assenyala l'historiador. Els carrers varen canviar el seu tradicional nom pel dels milicians; l'actual carrer Antoni Duran era el carrer del Centre. El carrer del Lliri és l'actual Guillem Planisi (artiller).

Alguns carrers canviaren el seu nom, com les vies més identificables amb el franquisme, com ara General Franco, General Mola o Belchite. A més a més, des de fa uns anys l'Ajuntament de Manacor du a terme una campanya on són eliminades les antigues plaques. Però així i tot, fins fa uns mesos podíem trobar en els carrers del municipi plaques amb inscripcions com les d'«Antoni Pascual, FE (Falange española), Sebastià Planissi, (infanteria).

Ara, amb les noves plaques han desaparegut tot el que són les referències a la dictadura, però els noms que ens recorden el franquisme i els morts de 1936 en la coneguda «guerra del port» encara hi són presents. De ben segur, que amb la nova llei, Manacor haurà de recuperar els noms històrics de la seva ciutat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.