algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Rajoy qüestiona els efectes del canvi climàtic i al·ludeix l'opinió d'un cosí

Considera que aquest assumpte no es pot convertir en el «gran problema mundial»

66516
Rajoy donà la campanada a Palma en parlar de meteorologia. | M.A.C.

El líder del PP, Mariano Rajoy, encetà ahir una forta polèmica després de la seva intervenció en el Congrés Nacional de l'Empresa Familiar celebrat a Palma, un encontre marcat per la participació del nou premi Nobel de la Pau, Al Gore, quan qüestionà que el canvi climàtic es pugui convertir en el «gran problema mundial», al mateix temps considerà que hi ha problemes en aquest sentit «més importants», com els del sector energètic i les emissions contaminants, encara que s'ha d'estar «molt atent».

«Hi ha molts de debats i opinions molt encontrades sobre el canvi climàtic», contestà Mariano Rajoy sobre la posició que defensa l'exvicepresident dels Estats Units. Així, al·ludí l'opinió d'un cosí seu que és catedràtic de Física a la Universitat de Sevilla, sobre les dificultats de preveure els efectes del clima a llarg termini.

«Tenc un cosí que m'explicà que en un congrès de físics es plantejà aquest assumpte. Durant la reunió, els experts digueren que si no es podia saber el temps que faria a Sevilla a l'endemà, com es pot saber el que passarà al món d'aquí a 300 anys?», relatà el president del PP. «Hem d'estar molt atents, però tampoc ho podem convetir en el gran problema mundial. Hi ha altres problemes més importants com els del sector energètic, emissions i altres» afegí, segurament sense ser conscient de la repercussió de les seves afirmacions.

Aquestes tingueren una reacció immediata contràries per part dels grups polítics al Congrés dels Diputats del PSOE, IU-ICV i Esquerra, que qualificaren d'«ignorant» el líder del PP, de la mateix forma que la ministra socialista de Medi Ambient, Cristina Narbona, mostrà la seva «preocupació» i «estupor» davant del fet que el líder de l'oposició es prengui amb «poc interès aquesta matèria» i afegí que «cap líder a escala mundial encara s'atreveix a dir el que ell ha dit». Insistint en la «ignorància» de les afirmacions de Rajoy, afegí que «fa el ridícul quan frivolitza sobre el canvi climàtic». La ministra es referí a «l'extens consens científic i polític» al qual s'ha arribat sobre aquesta qüestió i recordà que més de 5.000 experts del Grup Intergovernamental del Canvi Climàtic de l'ONU han presentat durant aquest any un quart informe sobre el tema i que la seva tasca ha estat reconeguda amb el premi Nobel, juntament amb Al Gore. Precisament des del món cièntific arribà una altra dura crítica contra Rajoy. L'expert del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Joan Grimalt, qualificà d'«absoluta tonteria» les declaracions, «molt irresponsables, que ignoren els treballs científics». «No es pot predir la variabilitat puntual del clima a un lloc concret, però si la tendència», apuntà.

El líder del PP diu que si venç no canviarà el finançament autonòmic

El president del PP i candidat a les eleccions generals, Mariano Rajoy, avisà ahir a Palma que entre els seus plans, si arriba a la Moncloa, no hi figura una revisió global del sistema de finançament autonòmic, intenció de millora que sí ha manifestat l'actual administració socialista. Aquest anunci, realitzat durant la seva intervenció a l'Auditòrium palmesà amb motiu del Congrés Nacional de l'Empresa Familiar, es produí després que en el mateix acte el president del Govern balear, Francesc Antich, avançàs que el seu Executiu es prepara per a la «gran batalla» quant a la millora del finançament que, al seu parer, es produirà després dels comicis de març del 2008. Per contra, Mariano Rajoy defensà el model aprovat l'any 2001 â—sota el mandat de José María Aznarâ— com l'únic «sensat» perquè s'aprovà amb la «unanimitat» de totes les comunitats i, segons afirmà, «era per sempre» perquè preveia la seva evolució posterior. Per això, el líder dels populars criticà els canvis introduïts aquesta legislatura a través de la reforma d'alguns estatuts d'autonomia. «No hi havia necessitat de reformar el model», insistí Rajoy i apuntà que els canvis introduïts poden ser «raonables», però difícils de reunir en un de sol. Mariano Rajoy presidí, després, la reunió del Comitè de Direcció del PP balear. En una roda de premsa posterior, Rajoy insistí en la intenció de plantejar una reforma de la llei electoral que «respecti la voluntat dels ciutadans» i eviti la reedició de governs com els de l'actual pacte a Balears. «Qui guanyi és qui ha de governar», va resumir Rajoy, i va recordar el seu compromís en aquest sentit per a les generals del proper març i que «no s'ha d'oblidar que el PP guanyà les eleccions a Balears amb una gran diferència».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.