algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

La proliferació de projectes de construcció incrementa una mica més la pressió sobre el sòl rústic

Els ecologistes reclamen a l'Administració més planificació per evitar la destrucció del territori

A.P.F. Palma.
L'actual legislació permet la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl rústic. En aquest sentit, el GOB ha expressat en diferents ocasions la seva preocupació pel fet que la instal·lació d'horts solars es converteixi també en una amenaça per a la protecció del territori. Per aquest motiu, els ecologistes demanen a les administracions que planifiquin la seva construcció tenint en compte també criteris territorials i ambientals. L'entitat reconeix l'esforç fet per l'Administració autonòmica en l'impuls de les energies renovables, però manté que, a Balears, per les limitacions geogràfiques de l'arxipèlag, cal una major regulació.

Els ecologistes apunten que l'Administració hauria de fomentar la construcció d'aquestes plantes de producció energètica en zones degradades, per tal de reutilitzar-les i convertir-les en una alternativa a l'ocupació de sòl rústic. El GOB reconeix que existeixen ja instal·lacions exemplars, com les de Vernissa Nou a Santa Margalida i de Ses Barraques a Calvià, que han utilitzat antics abocadors.

En aquesta mateixa línia es manifesta l'enginyer Miquel Gutiérrez qui assegura que «la filosofia a seguir hauria de ser la instal·lació d'aquestes infraestructures en zones urbanes o industrials, és a dir, ja ocupades per l'activitat humana». Gutiérrez reconeix majors dificultats tècniques a aquesta alternativa, però, assegura que és l'única que no consumeix territori.

En aquest sentit, Maria Magdalena Tugores, directora general d'Energia del Govern balear, manifestà que les administracions tenen l'obligació de fomentar les energies renovables, si bé reconeix la necessitat de «fer compatible la lluita contra el canvi climàtic, expressada en el Protocol de Kioto, amb el compromís de la protecció del territori».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.