algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
17°

Inaugurada la nova tafona de la Cooperativa de sant Bartomeu

Sa Petita permetrà treballar amb partides de 850 quilos d'oliva

Ll.GARCIA/M.JOY. Sóller.
Ahir quedà inaugurada a Sóller la nova tafona de la Cooperativa Agrícola de sant Bartomeu, que es posarà en funcionament demà dilluns. Un gran nombre d'autoritats locals i insulars, entre les quals es trobaven els batles de Sóller i Fornalutx, Guillem Bernat i Joan Albertí respectivament, i la major part del consistori actual i del grup de l'oposició encapçalat per Carles Simarro, participaren en la inauguració. També va voler ser-hi present el fill il·lustre Pere A. Serra, qui va acompanyar Francina Armengol, presidenta del Consell; Mercè Amer, consellera d'Agricultura i Pesca, així com el director general d'Agricultura, Antoni Perelló i el delegat del Govern, Ramon Socías.

La nova tafona permetrà a la Cooperativa treballar amb partides d'oliva més petites. Amb l'antiga s'havien de treballar amb partides d'un mínim de dues tones i perquè un pagès pogués fer el seu oli havia d'estar inscrit en la denominació d'origen. Per contra, la nova tafona, anomenada sa Petita, permetrà treballar amb partides de 850 quilos, que acostarà més la producció d'oli al sistema tradicional. Ara no es barrejaran les partides i cada agricultor es podrà endur a casa el seu propi oli, fent tot el procés d'una manera més ràpida.

Els treballadors de la Cooperativa van explicar el procés de producció de l'oli amb les dues tafones, així com el modern sistema d'embotellament. També es va fer un especial esment al fet que la Cooperativa de Sóller és l'única de Mallorca que té resolt el tema dels residus, ja que fins i tot s'utilitza el pinyol de l'oliva com a biocombustible. Jaume Orell, president de la Cooperativa, va agrair l'aportació del Govern, que «permet promocionar els productes de la terra i dignificar el treball dels petits agricultors, posant als productes de la Vall etiquetes identificatives».

De la seva banda, Pere A. Serra va posar especial èmfasi al fet que «s'ha de lluitar perquè el poble recuperi el caràcter de fa cent anys, i que torni a produir tant d'oli com en aquella època». Per això, digué, és indispensable que s'eviti la proliferació de pinars i que s'impulsi l'olivera, «perquè les muntanyes de la serra recuperin el seu color platejat».

Francina Armengol, es referí «a l'orgull que és per a un governant veure que un col·lectiu lluita per la idiosincràsia del nostre poble, que és la pagesia». La consellera Amer va afirmar que en el Pla de Desenvolupament Rural hi ha prevists 32 milions per a la conservació dels olivars. A l'acte es reté homenatge a antics dirigents i treballadors jubilats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.