algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Salut amplia a 69 anys els controls de detecció per al càncer de mama

Cada any se'n diagnostiquen més de 300 nous casos a l'Arxipèlag

La Conselleria de Salut ampliarà fins als 69 anys el límit d'edat perquè les dones se sotmetin als controls de càncer de mama, amb la finalitat d'augmentar el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia, de la qual cada any es diagnostiquen a l'Arxipèlag més de 300 casos nous.Així ho confirmà ahir el conseller de Salut, Vicenç Thomàs en roda de premsa, juntament amb la directora general de Salut Pública, Margalida Buades, i la responsable del programa, Carmen García Contador.Thomàs afirmà que aquesta mesura està destinada a reduir la incidència d'aquesta patologia a les Illes. «S'ha demostrat que una detecció precoç del càncer augmenta molt la possibilitat de curació», insistí el conseller, a més d'especificar que entre gener i setembre d'enguany han estat ateses en el Programa de Control de Càncer de Mama gairebé 15.000 dones.

Aquest programa s'inicià l'any 1997, i fins ara s'adreçava a dones d'entre 50 i 65 anys. A partir del mes de juliol, i amb efecte retroactiu des de gener, s'hi han incorporat les dones que enguany fan 66 anys, i progressivament s'hi anirà afegint la resta fins a arribar als 69 anys. Salut espera augmentar el nombre de dones que hi participen, ja que amb aquesta iniciativa s'incorporaran al programa de detecció precoç més de 5.000 dones cada any.La directora general de Salut Pública destacà que des de la seva implantació. cada any s'incrementa la cobertura efectiva del programa i el nombre de dones que es fa les mamografies de control. El 2004 foren ateses 14.049 dones; el 2005, foren 15.176 i l'any passat, un total de 21.826, la qual cosa suposa un augment del 36%.

Buades insistí que el «el 95% dedones que se sotmeteren al control va obtenir un resultat negatiu, un 2% foren citades l'any següent per a una nova revisió i un 3% es derivà a la unitat de diagnòstic».Thomàs també anuncià el desenvolupament del Consell Genètic com una línia més en matèria de prevenció de càncer de mama, amb l'objectiu de realitzar estudis a dones amb un risc elevat de patir la malaltia per factors genètics, que es calcula que representen més del 10% dels casos detectats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.