nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.64°

El PP adverteix a la Cambra que farà de la llengua «un objecte de debat continu»

El Parlament insta IB3 a fomentar les modalitats 'sense perjudici de la unitat del català'

El Partit Popular confirmà ahir en el Parlament que durant la present legislatura pensa convertir la qüestió lingüística en un «front de batalla» política contra el Govern actual i que, per això, farà que aquest sigui «un objecte de debat continu».Així ho anuncià el diputat del PP, Simó Gornés, durant la defensa d'una proposició no de llei presentada pel seu grup en la qual s'instava el Govern a mantenir i a fomentar l'ús de «les nostres modalitats insulars» en la nova programació de la radiotelevisió pública IB3, «d'acord amb el que preveu l'Estatut d'Autonomia quant a l'estudi i la protecció d'aquestes (article 35)».La resta de grups no va tenir cap problema a aprovar la proposta després que els populars acceptassin l'esmena inclosa per la diputada d'Eivissa pel Canvi, Esperança Marí (ERC), amb el text final de l'esmentat article 35 i que no havia estat recollit pel PP: «... sense perjudici de la unitat de la llengua».

«Defensam la unitat i les diferències, però no la uniformitat», afirmà el diputat del PP, que considerà que els «canvis substancials» introduïts per la nova direcció d'IB3 «cap a un català estàndard» en detriment de «les formes més col·loquials» van en contra de «la proximitat de l'audiència» amb el mitjà públic. Gornés atribuí la davallada de l'audiència experimentada per IB3 a aquesta qüestió, i posà especial èmfasi a criticar que s'hagin començat a emetre «sèries quotidianes» amb un doblatge «en català estàndard».

La resta de grups parlamentaris coincidiren a criticar els populars pels seus intents de «crear un debat fals» i de fer servir la llengua «per dividir i intentar crear un autèntic conflicte lingüístic» que, asseguraren, no existeix. El diputat del PP contestà que són els partits de centreesquerra els que durant la legislatura passada feren ús de la llengua «com un instrument polític» amb interpel·lacions «constants» i amb «atacs i insults personals».

Més mala resposta va tenir Gornés per a l'acusació que el que realment va fer mal a les modalitats lingüístiques de les Illes va ser el «foment del castellà» que el PP va emprendre amb IB3 durant la legislatura passada. Per això, el diputat del Bloc, Antoni Alorda, celebrà irònicament «que el PP assumeixi ara que el català en sigui la llengua vehicular».Els grups que donen suport al Govern es mostraren satisfets del «pas endavant» realitzat per la nova direcció d'IB3 perquè l'ens públic sigui «un element normalitzador».Els mateixos grups rebutjaren el debat obert pel PP sobre el doblatge en català estàndard i defensaren que es tracta d'una manera de compartir aquest tipus de producció amb els mitjans de Catalunya i del País Valencià i per fer conèixer les modalitats pròpies de les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.