nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El Consell i els ajuntaments faran front comú per reclamar major finançament

El consens marca la constitució de la primera Assemblea de Batles de Mallorca

97722
L'encontre institucional de tots els batles i els màxims responsables del Consell es produí a l'Escola d'Hoteleria.
QUIM TORRES. Palma.
El Consell farà front comú amb els ajuntaments per reivindicar davant del Govern balear però, sobretot, davant del central més finançament. Aquest fou un dels compromisos assolits ahir en la primera reunió de l'Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca, una cita que la presidenta del Consell, Francina Armengol, no dubtà a qualificar d'«històrica».La primera Assemblea, que serví per constituir aquest òrgan de caràcter assessor, es desenvolupà a l'Escola d'Hoteleria en un clima de consens i comptà amb la presència de tots els batles menys els d'Alcúdia, Porreres, Banyalbufar, Santa Maria i Fornalutx, que s'excusaren per problemes d'agenda o de salut.

Malgrat les crítiques del PP que precediren la reunió, tots els acords es prengueren per assentiment, fins i tot el reglament orgànic, aprovat amb la inclusió d'esmenes presentades pels conservadors. Així, amb un terç dels batles n'hi haurà prou per convocar una assemblea extraordinària, quan abans calia que fossin la meitat. Al mateix temps, el representant de l'entitat local menor de Palmanyola, que no tenia vot, tindrà ara veu i vot.

La reunió serví per crear les tres primeres comissions de treball, que tractaran les polítiques socials, que passen pel desenvolupament de la Llei de depèndència; la gestió dels residus, amb la creació d'un consorci; i les competències i finançament local.

En aquest tercer eix, es farà una primera avaluació de les necessitats de finançament de cada ajuntament en funció de les competències que ja disposa per, després, fixar una proposta de reivindicació conjunta en què també hi participaria el Consell. La proposta es faria arribar al Govern central â"de qui depèn en major mesura el finançament municipalâ" però també a l'Executiu balear, quan tracti l'anomenat «pacte local de les Illes Balears», que ha de revisar la cessió de competències als ajuntaments i el seu finançament.

El Consell estaria disposat a cedir la gestió de competències socials als ajuntaments, per tal de dotar d'un caràcter municipal l'atenció social.

Precisament, Armengol defensà que la millora del finançament municipal és una «reivindicació legítima i de justícia» i avançà que reclamarà dotació al Govern autonòmic i al central perque la Llei de dependència es pugui executar des de l'àmbit municipal.

Des del PP, el portaveu i batle de Manacor, Antoni Pastor, agraí el tarannà d'Armengol però lamentà que hagin quedat a l'aire dues qüestions: l'augment d'un 26% de la taxa de fems i la modificació del Pla Territorial. En el primer punt, aquests reclamen mesures per abaratir una taxa «exagerada». En el segon, tot i que el Consell reiterà que els canvis del Pla Territorial seran puntuals i es coneixeran en el primer semestre de 2008, els conservadors volen garanties que no afectarà el procés d'adaptació a la normativa que fan els ajuntaments.

L'assemblea es reunirà dues vegades a l'any de forma ordinària i dues més de forma extraordinària. La presidirà Armengol i els vicepresidents seran el batle de Marratxí, José Ramón Bauzá (PP), i el de Campos, Guillem Ginard (UM), elegits per assentiment. El conseller de Cooperació Municipal, Miquel Rosselló, serà el secretari.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.