nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

«No podíem fer un programa de gratuïtat purament economicista»

Josep Serra afirmà que ha de canviar el concepte de llibre de text

Josep Serra Colomer, director general d'Innovació i de Formació del Professorat de la Conselleria d'Educació, ha estat, al costat de la consellera Bàrbara Galmés, un dels rostres del polèmic projecte de gratuïtat dels llibres de text.

"Creis que el projecte de gratuïtat presentat per l'Executiu no s'ha entès bé per part de la ciutadania o que tal vegada tampoc no s'explicà clarament als pares?
"Bé, crec que una mica de les dues coses. Tot i que des de la Conselleria sempre hem defensat un programa d'educació integral, no es podia fer de cap manera un programa purament economicista. Nosaltres hem presentat un programa cooperatiu basat en els valors, la cooperació, el medi ambient i la reutilització dels llibres. Pel que fa a si ho hem explicat bé o no als ciutadans, aquests dies hem rebut moltes telefonades i crec que tots els pares que s'han posat en contacte amb nosaltres han entès el projecte.

"Però considerau que, amb aquest programa, els pares que més ho necessitin veuran que la tornada a l'escola afectarà menys la seva economia?
"No és que ho cregui, sinó que és una realitat. Amb les nostres ajudes, sumades a les oferides per molts d'ajuntaments d'aquesta comunitat i a les que també atorga el Ministeri d'Educació, seran moltes les famílies illenques que veuran com es retalla molt la despesa en llibres. Pens que encara necessitam més temps per poder explicar de manera més detallada el projecte, que encara no està tancat, sinó obert als suggeriments que el sector educatiu pugui fer.

"Dels llibres pot ser, però avui en dia vós sabeu que hi ha algun material que s'empra a les aules que encareix molt la factura dels pares, que no serà reutilitzable i no podrà entrar en aquest programa.
"Sí, això és cert, però el concepte del llibre de text ha de canviar. El programa també té en compte tot el material didàctic, a més d'aquells que atorguen continguts homologables. Consider que el concepte del valor econòmic ha predominat sobre els altres aspectes positius de la llei.

"Però el vostre departament no tan sols haurà de fer feina en aquest tema, sinó que se us presentà una legislatura amb molta feina.
"Efectivament, les nostres competències són l'impuls i el foment de projectes d'innovació educativa, tot el tema de materials didàctics i la formació permanent del professorat.

"Ens podríeu explicar les línies mestres en aquests punts?
"En un primer moment feim feina per determinar principis. Hem de definir la col·laboració entre les àrees internes i externes, després definir el rumb cap allà on hem d'anar tots en els diferents departaments que componen la direcció general.

"Pel que fa al departament de formació del professorat, fa pocs dies anunciaren que han d'elaborar el nou Pla 2008-2010. Quins seran els punts bàsics que es potenciaran?
"En un primer moment hem de revisar els principis del que hem trobat. Cal formar els docents en matèria de promoció, en temes de salut i noves tecnologies, però creim que han de ser els mateixos docents els que ens demanin el que necessiten per mantenir una formació constant i fer front a les noves demandes. Hem de tenir cura dels nostres docents, ja que són el millor actiu que tenim.

"Estan prou preparats els docents que exerceixen a les Illes Balears?
"Sí. De fet, molt abans que es reglamenti un tema i es facin cursos per aplicar-lo, els docents ja donen resposta dins l'aula, on l'Administració no entra; i és el professor el que ha de lluitar per fer arribar els coneixements als alumnes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.