cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 10.56°
10°

Martorell anuncia un model plural a IB3 on l'audiència «no és l'objectiu»

Demana més recursos per assumir el canvi a un Ens «car i endeutat»

El director general de la Radiotelevisió Pública de les Illes Balears, Antoni Martorell, explicà ahir davant la comissió de control del Parlament les necessitats pressupostàries que té l'Ens per assumir una gestió anterior que ha propicipat una IB3 «cara i endeutada», i per aconseguir el seu objectiu de «tancar-ne a mig termini un model nou», fonamentat en la «pluralitat» i en «la realitat de les Illes» i en el qual l'audiència «no és el primer objectiu».

Martorell, que compareixia per primera vegada davant la comissió de control des que fou nomenat en el càrrec, confirmà quant a les dificultats econòmiques que, amb data d'avui, IB3 té un deute global amb les entitats bancàries que supera els 138 milions d'euros. Un endeutament que no es començarà a amortitzar fins el 2010 i que només l'any que ve significarà el pagament de 4 milions d'interessos.

El director general de l'Ens no concretà el pressupost que necessita per a l'exercici de 2008, però aclarí que «si parlam d'un pressupost de 100 milions d'euros, un total d'11 es destinarien a pagar el deute». També afegí que per a l'any vinent IB3 ja té compromesos contractes per valor de 52 milions «només per a despesa corrent i per als informatius».

A pesar d'aquestes xifres contundents, Martorell no volgué entrar a criticar la gestió de la seva antecessora, Maria Umbert. «El deute està més que justificat i jo no ho criticaré, però ho constat. No avançarem si projectam el futur d'IB3 en el passat», afirmà, encara que abans havia considerat que la posada en marxa de la cadena pública s'efectuà d'una manera sobredimensionada. «Es va fer amb unes ambicions per sobre de la demanda», afirmà, i que això implica «un camí de no-retorn».

Martorell, que admeté que la seva gestió té el condicionament de «la provisionalitat fins a assolir l'objectiu polític de definir quin model de televisió pública volem», explicà quines han estat les seves primeres mesures, una tasca per a la qual considerà que «venim amb els deures fets». Destacà que IB3 ja és ara «més plural i oberta» perquè «tothom hi té cabuda», i que s'ha realitzat un «ajust de despeses» amb reduccions «simbòliques» dels sous dels nous directius, però també de més significatives, així com dels contractes amb empreses de serveis i productores. Assegurà que això ha suposat que la nova programació tengui un cost de producció mensual inferior en 100.000 euros a l'anterior. Finalment, es mostrà satisfet d'haver aconseguit que des del passat 24 de setembre IB3 sigui un mitjà íntegrament en català.

Quant als continguts, insistí que es rebutjaran els productes «aliens a la realitat de les Illes Balears, i que seran les empreses locals les que tindran més facilitats per treballar a l'Ens. Apostà perquè els serveis informatius es converteixin en la «columna vertebral» d'IB3, i remarcà que en aquesta nova etapa estan acoseguint unes puntes d'audiència del 38%. Ho posà com a exemple del llarg recorregut per «canviar el tipus d'audiència».

Antoni Pastor, diputat del PP, centrà la seva intervenció a desqualificar Martorell pel fet d'ocupar el càrrec, principalment perquè no va ser una decisió consensuada amb el populars i perquè el director general «està afiliat a UM i ha treballat els darrers vuit anys (sic) al costat de Munar». Així mateix, li retragué la baixa d'audiència registrada i el que considera una manca d'imparcialitat d'IB3 en relació amb el PP.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.