algo de nubes
  • Màx: 18.84°
  • Mín: 9.02°
18°

Toni Albà: «Jo no sóc espanyol, si de cas estic espanyol com qui està cabrejat»

L'actor és a Mallorca convidat per Joves per la Llengua

La carrera professional de Toni Albà està marcada per la seva paròdia del rei Joan Carles I. Albà ha demostrat no tallar-se un pèl a l'hora de dir el que pensa. Avui serà a Lloseta, convidat a un acte dels Joves de Mallorca per la Llengua.

"L'ha sorprès l'escàndol per la portada d'El Jueves o per cremar fotos del rei?
"Al principi sí, però feia massa temps que no es coartava la llibertat d'expressió. Som a un país de pandereta, i és lògic que surti l'esperit franquista de molts espanyols.

"Està prohibida la burla o càrrega directa contra la monarquia?
"Tot això és incongruent. La monarquia està acostumada a la burla en tot país democràtic. Però nosaltres esteim en la transició postfranquista. Cal riure's, perquè això de reis i reines és totalment absurd.

"Podria fer el pregó que vas fer parodiant el rei a el Prat fora de Catalunya?
"Si, a València l'he fet, a Mallorca el faig avui i a qualsevol lloc dels Països Catalans. També al País Basc, i, fins i tot, a alguns llocs d'Espanya, tot i que se'l prenen diferent.

"És diferent l'humor català?
"A Espanya els sorprèn més el que faig. Aquí, en canvi, estam molt acostumats a riure del rei. Jo em ric del que em dóna la gana, no temo ni jutges ni fiscals, és el seu problema. En política i religió som diferents. A mi m'han amenaçat per la paròdia del papa, però a Madrid seria diferent. Estan en una mena d'anacronisme, com es veurà el 12-0 amb la defensa de l'espanyolisme que faran PP i PSOE.

"Què està prohibit quan es parodia la monarquia?
"Jo de l'únic que me n'estic és de riure dels accidents dels altres si la distància no és molt llarga. A no ser que sigui un gran cabró. Mai em fotré del que li passi a un avi venerable, a no ser que sigui un d'aquests cabrons. Llavors me'n riuré d'ell i dels seus hereus. Com resa la dita: els catalans ens en fotem del mort, i del que el vetlla també.

"Es reprimeix a Polònia?
"No, només a vegades intentem dir les coses d'una altra forma, amb subtilesa. I qui vulgui, ja les agafarà.

"Sincerament, la seva caricatura de Joan Carles I, fa bé o mal a la família reial?
"No em preocupa, però és cert que la gent que ho veu per la tele diu que surt simpàtic i acaba caient bé. Jo animo la gent a anar al teatre, on se'l veu en el seu context, com el vividor que és. Aquesta burla és fruit de la tradició bufonesca, que imita i riu del que té poder.

"Com veu l'estat i el futur del català a Mallorca i arreu del territori?
"Fa 300 anys que Espanya i el borbó Felip V s'entestaren en eradicar la cultura. Des de llavors, hem patit règims de tot tipus, que han volgut acabar amb nosaltres. Fins i tot han injectat població andalusa o castellana, empobrint regions de la Península. És un no parar, però els catalans resistim 300 anys després. Jo he viscut a França deu anys i no sóc francès. I els immigrants que vénen de l'estat els respectaré si em respecten i aprenen el català. Però tots aquests que no ho fan els tractaré com el que són: invasors de passeig pel nostre país. Català no és qui viu i treballa a Catalunya. També cal estimar-la. Jo sóc català i només català. No sóc espanyol, si de cas estic espanyol, com qui està cabrejat.

"Com veu el canvi de cares a les institucions de les illes?
Benvingut el pacte, tot i que no sigui del tot d'esquerres. Jo m'he passejat molt per Mallorca i cal un sanejament ideològic i un govern que respecti el medi ambient.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.