nubes dispersas
  • Màx: 17.24°
  • Mín: 12.23°
13°

Iniciats els tràmits per incloure Andratx i Calvià en la protecció de la Tramuntana

Medi Ambient afirma que «no s'obligarà cap propietari» a incorporar-se al Pla d'Ordenació

94408
La finca de Galatzó marca el final de la zona protegida en el PORN de Tramuntana a Calvià.

La inclusió de nous paratges d'Andratx i de Calvià en el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la serra de Tramuntana es posarà en marxa en les pròximes setmanes. El director general de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Miquel Ferrà, i el batle i l'edil de Desenvolupament Sostenible d'Andratx, Francesc Femenías i Gabriel Puigserver, varen mantenir ahir un primer encontre per protegir noves zones d'aquest municipi.Si en res coincidiren totes les parts va ser a deixar ben clar que el primer pas que es farà, tant a Andratx com a Calvià, és parlar-ne amb els propietaris. «No s'imposarà res a ningú, volem que els amos dels terrenys es temin els avantatges que tindran, que són molts, i que vegin que no tindran cap inconvenient,» afirma Ferrà.

Per això, tant l'Ajuntament d'Andratx com el Govern informaran en les pròximes setmanes els propietaris perquè s'adhereixin al PORN. «Gran part d'ells ja hi estan interessats», assegura l'edil de Medi Ambient. Els responsables polítics confien que tant les subvencions que reben les finques incloses en les àrees protegides, com el canvi de mentalitat després dels excessos urbanístics a Andratx, incentivin els amos de les parcel·les per afegir-se al pla.El suport dels ajuntaments no és un requisit per a la declaració, ja que fonamentalment es tracta d'un acord entre cada un dels propietaris i el Govern. En tot cas, el batle d'Andratx ha mostrat tot el seu suport a la iniciativa i confia que «serà una bona manera de protegir el medi ambient i de beneficiar els veïns amb finques» a la zona».

La presència de Calvià i d'Andratx dins del Pla d'Ordenació aprovat per març d'enguany era pràcticament testimonial. Aquest va ser, de fet, un dels principals arguments utilitzats pels grups ecologistes per criticar la seva elaboració.Femenías va ser especialment crític amb l'exclusió del seu municipi practicada pels anteriors responsables del Govern: «Andratx no hi va entrar perquè hi havia gent amb voluntat política perquè en quedàs fora; no estaven a favor de protegir i sí de casos d'especulació».

En el cas d'Andratx, els responsables municipals esperen que l'ampliació s'executi pràcticament fins al mateix límit del nucli urbà del poble. Tanmateix, la delimitació final dependrà dels suports que es demanin entre els amos de les finques. Majoritàriament, es tracta de parcel·les de mida molt petita, utilitzades per elaborar carbó o per treure palma, i també per a cultius d'escassa extensió. De fet, les parcel·les de dimensions més grans en aquesta zona no depassen les vint hectàrees.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.