algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

El Govern central inicia el procés de compra de part de la finca dels Canons

El Consell de Ministres aprovà la declaració d'utilitat pública, passa prèvia per a l'adquisició

62734
La zona dels Canons, ubicada molt a prop de Betlem, fa veïnat amb el parc natural del Llevant.

El Consell de Ministres del Govern central va fer ahir la primera passa per adquirir una part de la finca dels Canons a Artà. Així, es va efectuar la declaració d'utilitat publica d'aquest espai confrontant amb el parc natural de Llevant.

Ara s'inicia el procés expropiatori que permetrà la protecció dels Canons, una zona natural que inclou àrees d'especial interès, (ANEI) i àrees amb alt nivell de protecció, (AANP). Aquesta actuació s'emmarca en el programa d'adquisició de finques del Govern de Madrid per preservar aquests espais naturals i el seu ús públic.

Segons van indicar fonts de la Conselleria de Medi Ambient, aquesta adquisició forma part d'una de les finques de què es va parlar amb la ministra Narbona en la recent reunió que van mantenir. Aquesta era una de les onze propietats que es van posar sobre la taula. Ara el Consell de Ministres ha fet la primera passa per a l'expropiació, com és la declaració d'utilitat pública. Per tant, la decisió de l'expropiació és del Ministeri, ja que aquest és l'únic organisme que pot realitzar aquest tràmit, assenyalaren des de la Conselleria de Medi Ambient.

Per la seva banda, el batle d'Artà, Rafel Gili, va indicar que «no és una bona notícia, ja que preferiríem saber que el Ministeri ha comprat la finca en la seva totalitat, perquè les expropiacions signifiquen sempre que no s'ha arribat a un acord amb els propietaris. Esperem que el Ministeri compri tota la finca ben aviat».

El Grup d'Ornitologia Balear, GOB, pel seu costat, va apuntar que la possibilitat d'adquirir una finca mai no és dolenta. «La compra no ens sembla malament, però creim que s'haurien de prioritzar altres llocs més amenaçats. La zona dels Canons té un ANEI, per tant ja té un grau de protecció; és una bona passa, però creim que hi ha altres prioritats», va comentar el portaveu del GOB, Miquel Àngel March.

Aquesta futura compra de part de la finca dels Canons s'inclou en el programa de la Direcció general de Costes del Ministeri de Medi Ambient, que ja ha destinat més de 17 milions d'euros a la compra d'espais naturals incorporats després al domini públic marítim terrestre. D'aquesta manera, del 2005 ençà han incorporat cinc milions de metres quadrats al domini públic arreu de l'Estat.

El Govern de les Illes Balears també té previst, seguint el seu pacte de govern, destinar 40 milions a la compra de finques arreu de les Illes. Dins aquestes compres hi ha dues línies a seguir: per un banda, les finques amb un gran valor natural "que per les seves característiques han de continuar com a paratge natural", i per l'altra, aquells terrenys que tinguin una important amenaça urbanística i que també cal adquirir per preservar-ne la identitat com a bé paisatgístic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.