nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
24°

El camí que voltava cap a l'esquerra també era en direcció a Son Espases

Després de quatre anys de lluita i de recuperar el poder, res no era com es pensava

Els partits progressistes feren de la protecció del territori el principal cavall de batalla per desbancar el Partit Popular del Govern autonòmic. Pressionats per la mobilització ciutadana, PSIB, PSM, EU-EV i ERC van incloure en els seus programes electorals aturar les obres de construcció d'un nou hospital a Son Espases. La mesura va ser acompanyada del posicionament públic dels seus principals dirigents. Molts d'ells feren costat als veïns juntament amb líders d'entitats sindicals i culturals. Son Espases va ser un referent de la campanya electoral i, sens dubte, contribuí a mobilitzar votants i a guanyar el Govern. Però tres anys després es comença a veure clar que, adjudicades les obres, el camí de Son Espases té una marxa enrere molt difícil. La primera concentració tingué lloc el 26 d'abril del 2004. Llorenç Bravo (UGT), Josep Benedicto (CCOO), Pere Muñoz (PSM) i Pep Juárez (CGT) participaren en una marxa contra la construcció en els terrenys pròxims al monestir.

Pocs mesos després, la romeria de Sant Bernat, el 19 d'agost, acabà amb greus incidents a l'entrada del monestir. Centenars de persones intentaren impedir que el seguici de la batlessa Catalina Cirer i el seu equip hi entràs. Darrere la multitud, s'hi pogué observar la presència de destacats dirigents progressistes, entre els quals Antoni Roig i Aina Salom (PSOE), Pere Muñoz (PSM) i Eberhard Grosske (EU). L'espectacularitat de la resposta ciutadana inicià llavors una encesa polèmica entre populars i progressistes al voltant de la protesta. La resposta de la plataforma Salvem la Real fou la convocatòria d'una marxa pacífica que congregà un miler de persones.

A partir d'aquest moment, la defensa dels voltants del monestir cistercenc prengué cos entre els partits d'esquerra com a símbol de la lluita per la protecció del territori.El PSM, que s'havia sumat des del principi a aquesta estratègia, continuà convocant de manera gairebé setmanal marxes des de Cort al monestir.

Un altre dels punts àlgids fou l'organització d'una gala musical a l'Auditòrium de Palma el 22 de març del 2005. Entre els polítics assistents hi havia el delegat del Govern, Ramon Socias; el candidat socialista, Francesc Antich, i la portaveu parlamentària, Francina Armengol, a més dels regidors Antoni Roig i Santi Morey. El PSM hi era representat per Pere Sampol, entre d'altres. El PP intentà evitar l'emissió televisiva del concert, que finalment es veié per TVE.

A mesura que s'acostaven les eleccions, els partits incrementaren la pressió.Antich anuncià, el 24 d'agost del 2006, que la construcció hipotecaria les finances autonòmiques per 30 anys. Dies abans, en la romeria de Sant Bernat, es reproduïren els incidents. Ara tot és a punt de fer un gir de 180 graus.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.