algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.89°

Els crèdits formalitzats a les Illes s'han gairebé triplicat des de l'any 2000

L'import total d'aquestes operacions cresqué el 2006 un 22'9% sobre l'any anterior

79844
El preu de l'habitatge i les pujades d'interès han fet elevar fortament l'endeutament de les famílies.

L'endeutament de les famílies per l'adquisició d'un habitatge i la necessitat de les empreses de finançar els seus projectes han fet que el nombre de crèdits subscrits a Balears hagi mantingut un camí a l'alça any rere any. En aquest sentit, l'any 2006 es formalitzaren crèdits fins a assolir un import total de 32.383 milions d'euros, una xifra que suposa gairebé triplicar la registrada l'any 2000, segons dades del Banc d'Espanya. Per altra banda, en la comparativa interanual, el creixement d'aquestes operacions a Balears va ser del 22'9 per cent respecte de l'any 2005.

Aquestes dades afavoriren que la diferència entre els crèdits i els dipòsits s'incrementàs. Així per cada euro d'estalvi les famílies de l'Arxipèlag se n'endeutaren 2'12. D'aquesta manera, superaren l'índex registrat l'any anterior, que era de l'1'89 per cent. El creixement experimentat fou sobre el de la mitjana espanyola, situat el 2006 en l'1'53 i el 2005, en l'1'4.

Els bancs continuen confirmant que les seves ràtios de morositat no han crescut i que es mantenen en els nivells més baixos dels darrers anys. Encara que des d'algunes entitats com Sa Nostra es preveu una pujada d'aquests índexs per als propers mesos, sobretot per a aquelles financeres que hagin estat més «agressives» en les seves ofertes i hagin davallat les exigències a l'hora de concedir els crèdits. Unes empreses sobre les quals ja alerten les associacions de consumidors per interessos «abusius».

En tot cas, i sense receptes màgiques economistes, el director del Centre de Recerca Econòmica (CER), Antoni Riera, recomana «control en les decisions individuals» i contenció en la despesa per poder fer front a més pujades de tipus d'interès.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.