cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 25°
27°

Falten infraestructures a Can Pastilla

La darrera dècada, el barri ha duplicat la població, que el 2006 superava els 5.000 habitants

Si bé Can Pastilla no pateix greus problemàtiques socials, és un barri mancat d'infraestructures bàsiques. Els seus més de 5.000 habitants no tenen espais municipals dedicats a l'esport o a la cultura. No tenen ni un local que faci la funció d'oficina municipal. Així, el president de l'associació de veïns, Gabriel Serra, detalla que «l'únic que tenim és una furgoneta municipal mòbil». Malgrat això, els veïns mantenen una intensa i dinàmica vida de barri i sovint organitzen tallers i cursos.

«Volem que els nostres polítics es recordin de nosaltres perquè no tenim cap infraestructura esportiva: hem de jugar a futbol en uns terrenys privats», explica Serra.

L'àrea formada pels barris de Can Pastilla, les Meravelles i l'Arenal es troba situada a la zona costanera del Llevant de Ciutat i és coneguda com la Platja de Palma. Es tracta d'un indret turístic, la qual cosa condiciona la tipologia dels edificis, on predominen els hotels i establiments pensats per als turistes.

En els darrers tretze anys, Can Pastilla ha duplicat la seva població i ha passat de 2.533 habitants a 5.284 l'any passat, segons dades facilitades per l'Ajuntament de Palma. Davant aquestes xifres, Gabriel Serra especifica que «realment aquí viu més gent, devem ser uns 8.000 o 9.000 habitants, ja que hi ha persones que per motius laborals estan empadronades a altres barris de Ciutat».

Canvis  

Les estadístiques dels darrers anys mostren que la població procedent de Balears ha minvat a Can Pastilla. Si l'any 1993 la població autòctona representava un 55'5 per cent del total, l'any 2006 aquest percentatge es reduí a un 37 per cent.

En la darrera dècada, ha augmentat de manera considerable la població estrangera, que ha passat d'un 7'92% el 1993 a un 32'74 per cent el 2006. El percentatge de residents d'origen peninsular s'ha mantingut al voltant d'un 40 per cent en la darrera dècada.

Gairebé la meitat de la població de Can Pastilla té estudis primaris o el graduat escolar. En comparació amb altres zones de Palma, són pocs els que diuen que no saben ni llegir ni escriure; aquest percentatge no arriba a l'1%. Quasi un 15 per cent dels residents de Can Pastilla assenyalen disposar d'un títol de graduat escolar o una titulació superior.

Preocupació  

Una de les qüestions que més preocupen als veïns és la proliferació de la prostitució a la zona del Carnatge, on «fa molts anys hi ha hagut prostitució masculina i més recentment hi ha arribat la femenina».

Una de les lluites recents dels veïns ha estat la protecció i recuperació de la zona humida de les Fontanelles dins el pla d'actuacions de reforma d'aquest nucli turístic. Precisament, fa poc que la Plataforma les Fontanelles, a la qual està integrada l'associació de veïns, reclamà la necessitat de suspendre cautelarment la llicència d'obres d'un projecte d'urbanització que preveu construir-hi un complex d'oci i comercial. Segons detalla Serra, aquest estiu la propietat de les Fontanelles ha impedit que els serveis de fumigació contra les plagues de mosquits entrassin a la zona, fet que ha provocat moltes queixes entre els veïns. «Cada estiu la zona se solia assecar, però enguany s'hi ha abocat aigua de l'aquàrium i els moscards s'han estès molt més», explica el representant veïnal.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.