algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Els taurons blancs eren freqüents a Mallorca

Fa vint anys se'n pescà el darrer prop de Pollença

Entre els taurons de grandària considerable, sense dubte el més conegut és el tauró blanc. Tot i que no és ni prop fer-s'hi el protagonista de la majoria d'atacs contra humans, gràcies a Hollywood s'ha guanyat fama de sanguinari. En la imatgeria col·lectiva el situam lluny de casa nostra, a l'oceà Pacífic o a l'Atlàntic, tot i que en realitat es tracta d'un animal ben present a tota la mar Mediterrània.

Itàlia, a l'estret de Messina, que uneix l'illa de Sicília amb la península itàlica, és una de les zones on en podem trobar més exemplars. És també on es produí el darrer atac mortal, el 2 de febrer del 1989, quan un bussejador que arreglava cables al fons marí morí atacat per un tauró blanc a 27 metres de profunditat.

A Mallorca, fins fa uns trenta anys, era habitual trobar algun exemplar de «gran blanc» atrapat a les xarxes de pesca. El canal de Menorca, una de les zones de més profunditat, era on més se'n pescaven. El més gran es capturà als anys setanta, a prop del cap Enderrocat, i arribava als set metres de llargada.

A Pollença encara es recorden del darrer que van capturar, ara fa vint anys, i alguns dels pescadors del Port, com Pep Borràs, s'han fet coneguts pel nombre que n'han arribat a pescar.

Tot i aquesta freqüent presència del tauró blanc a prop de les nostres costes, no hi ha registres d'atacs a persones. Sí que han arribat algunes balenes o d'altres taurons amb senyals d'haver estat atacats per aquest gran depredador, però el darrer atac a una persona del qual es té registre a Mallorca es remunta al segle passat.

Segons els experts, la fama de sanguinari que té aquesta espècie de tauró és completament immerescuda. Per començar, la carn humana no els agrada, és massa poc greixosa comparada amb la seva dieta habitual: balenes, d'altres taurons i foques.

La majoria d'atacs que s'han produït han estat o bé per confusió (la figura d'un windsurfista estirat a la taula, vista des del fons de la mar, és similar a una foca) o bé perquè el tauró s'ha sentit amenaçat. Dels atacs de tauró blanc pocs són mortals. Quan no té identificada la víctima, l'animal fa una primera mossegada per tastar-la, normalment a una extremitat. El més freqüent és que no hi torni un cop ha vist que no li agrada.

La realitat, doncs, està lluny de la imatge cinematogràfica d'un animal amb instints d'assassí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.