muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

La Sala vigilarà els banyistes per terra i mar per aturar la degradació de les cales

Els usuaris no respecten el medi natural i hi deixen caramulls de fems i residus acumulats

88686
Imatges com aquesta han estat massa habituals aquest estiu a les cales de Manacor.

La situació ha arribat a límits insospitats aquest estiu i l'Ajuntament de Manacor ha hagut de posar-hi remei. El mal ús i, sobretot, la falta de sensibilització dels banyistes quant a l'abocament de tot tipus d'escombraries i residus ha provocat que la delegació de Turisme hagi decidit instaurar un sistema de control i vigilància per terra i mar, en coordinació amb l'empresa concessionària de les platges.La polèmica ha sorgit arran de la mala imatge que ha ofert aquest estiu la platja verge de cala Varques, amb munts d'escombraries acumulades. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha decidit controlar els banyistes en aquesta platja coneguda per la presència de les vaques i, a més, fer-la extensiva a la resta de platges i cales de la zona costanera de Manacor.

Així, es contractarà una persona que vigilarà la platja tots els dies de la setmana, per «mantenir-les netes i controlar que no s'hi llancin residus que a llarg termini contaminen el medi natural». En aquest sentit, des de l'Ajuntament recorden que «a l'entrada del camí que condueix a cala Varques, hi ha un contenidor d'escombraries on es poden deixar tots els residus». L'altra mesura que s'ha adoptat és l'adquisició d'una embarcació per tal de millorar els desplaçaments, la retirada de residus i poder mantenir les platges «en perfecte estat de conservació».

Turisme justifica la seva reacció en «la situació que viu cala Varques amb l'arribada constant de gent que vol gaudir d'un dia de platja i que, en moltes ocasions, desconeixen que es troben en una àrea natural d'especial interès, on és prohibit acampar i deixar escombraries o un altre tipus de residu que pugui afectar l'entorn». A això, cal sumar-hi «la dificultat afegida que suposa accedir a la platja i retirar els residus que hi ha acumulats».Cala Varques és una cala que fa tot just alguns anys era desconeguda pel «gran públic» i només hi acudia la gent de Manacor. Tanmateix, en els últims anys s'ha fet famosa i, sobretot en la temporada alta, s'omple de turistes i estiuejants. Per arribar a l'arenal cal caminar devers quinze minuts per vies sinuoses. Això provoca que molta gent opti per deixar els residus a la platja.

Finalment, l'Ajuntament de Manacor recorda als banyistes i usuaris que «les platges i, en especial, cala Varques, són patrimoni de tots i hem de vetlar per la seva conservació i el seu bon estat». Afegeix que «mantenir una platja neta requer ix un treball de moltes persones, però la col·laboració de cada un de nosaltres i no abandonar els residus en un lloc no indicat és molt important, igual que altres actituds de respecte envers el patrimoni natural». En aquest sentit, fa al·lusió a altres pràctiques com arrencar espècies vegetals o deixar llosques a l'arena.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.