cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.07°

Un estudi situa Son Gotleu com el barri amb més risc d'exclusió social de Palma

Recomana intervenir sobre el fracàs escolar, els guetos i la manca de serveis i habitatges

Un estudi sobre espais socials d'exclusió a les Illes situa el barri de Son Gotleu, juntament amb el de Corea i el polígon de Llevant, entre les zones de Palma més «vulnerables» de patir risc d'exlusió social entre la població. Aquesta realitat fa urgent la necessitat d'emprendre actuacions de rehabilitació urbanística i d'intervenció social a la zona, per cobrir els dèficits d'habitatges i de necessitats socials i pal·liar els índexs elevats d'atur, la baixa formació i la precarietat laboral.

Es tracta d'un informe que adjudicà el 2006 el Consorci RIBA a l'empresa Auren, amb l'objectiu de detectar les actuacions prioritàries que s'haurien d'engegar a la zona. Aquest estudi servirà com a base del futur pla de rehabilitació integral i urbanística del barri, que l'actual equip de govern té previst projectar a llarg termini. Aquesta anàlisi dissecciona la realitat de la zona i detalla que la gran demanda de serveis socials ha acabat per conduir el barri a unes condicions «extremes», agreujades per la forta immigració dels darrers anys i pel clima de tensió que aquest fenomen provoca entre el veïnat: ja és massa tard per a una intervenció preventiva, perquè el grau de desintegració que es viu a Son Gotleu el situa en la categoria de barri «problemàtic» i «estigmatitzat», el nucli més desestructurat de la capital mallorquina i amb col·lectius marcats per la manca de recursos. Les dades indiquen una demanda de serveis socials que duplica la de la resta de barris de Palma. Les més immediates són les que fan referència a l'allotjament alternatiu, la inserció social, necessitats de prestacions econòmiques, de prevenció del risc d'exclusió, ajudes de lloguer i de rendes mínimes d'inserció. En tots aquests casos, aquesta demanda és molt superior a la mitjana de Palma.

L'estudi d'Auren adverteix que, a pesar de l'augment de les necessitats socials, el factor de canvi més important i difícil d'assumir té a veure amb la convivència de cultures i de costums diferents: Son Gotleu no es troba només amb un problema de deteriorament important sinó que, a més, hi existeix un conflicte latent que comença a manifestar-se entre els diferents sectors o col·lectius de població.

Aquest fet dificulta l'entesa entre la població i la capacitat, per tant, de poder agrupar-se i mobilitzar-se amb finalitats comunes. A la manca d'infraestructures i de recursos a tots els nivells s'hi uneix l'abandonament del barri per part de certa població que ha elevat el seu estatus econòmic, fenomen que ha provocat alhora un increment de la proporció de col·lectius desfavorits establerts a la zona.

Aquests factors són els que operen a Son Gotleu. La manca d'inversions i de rehabilitacions, l'envelliment progressiu de la població, la pobresa i la baixa qualitat de vida han provocat la devaluació del valor del sòl d'aquest barri i, en paral·lel, la concentració de minories segregades que ocupen nuclis d'aquest territori urbà. L'estudi citat alerta d'aquest risc, en grau superior, en què es troba aquesta barriada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.