nubes dispersas
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°
11°

ALAS i Madrid Positivo realitzen proves ràpides del VIH a Palma

Durant cinc dies se'n faran tests gratuïts a la plaça d'Espanya

Des d'avui i fins dia 5 d'agost hi haurà instal·lada una caravana a la plaça d'Espanya de Ciutat, amb personal sanitari qualificat, que realitzarà entre les 18 i les 22 hores un test ràpid i del tot fiable als ciutadans que ho desitgin per saber si tenen el virus del VIH. La iniciativa «Fes-te la prova» parteix de l'organització Madrid Positivo, que s'ocupa d'assistir malalts de sida, sobretot de zones degradades, com també a desenvolupar una tasca divulgativa i sensibilitzadora en el si de la societat. Després de la bona acollida de campanyes similars a la capital espanyola, el Pla estatal de la sida decidí estendre la campanya a altres zones. Després de recórrer part de la costa mediterrània i de ser a Eivissa la setmana passada, ara és el torn de Palma. Cal esmentar que tant a Eivissa com a Ciutat l'ONG madrilenya ha comptat amb el suport de l'Associació per la Lluita Antisida a Balears (ALAS).

Les proves consten d'un procediment molt senzill. En part aquest és el secret de la bona acollida que ha tingut. En un principi s'ofereix al ciutadà tot un seguit d'informacions preventives per conscienciar-lo de quines són les actituds de risc i la importància de l'ús del preservatiu. Després es realitza la prova. Una lleugera punxada al dit és suficient per extreure una petita quantitat de sang i introduir-la en un reactiu, similar al de les proves d'embaràs. El punt més positiu és que en quinze o vint minuts el ciutadà podrà saber el resultat del test, amb una fiabilitat superior al 99 per cent. En el cas que es donàs un positiu, hauria de confirmar-se amb una contraanàlisi en un centre sanitari o en un laboratori. Aquesta iniciativa tracta de mobilitzar la societat perquè no baixi la guàrdia enfront de l'epidèmia més greu de l'actualitat. Amb aquesta prova senzilla i propera s'espera treure la por a la gent i sobretot intentar aturar les cadenes de transmissió del virus mitjançant la prevenció i l'educació sexual. Principalment se cerca donar informació real i pràctica sobre la malaltia, ja que no n'hi ha prou de dir que va disminuint, i més quan Espanya és l'estat europeu amb més contagis per VIH.

És complicat fer estimacions sobre el nombre d'infectats que no ho saben. El Pla estatal el situa en 35.000. Per això, els casos que es descobreixin seran un èxit, perquè una detecció precoç converteix la malaltia en una de crònica, i la qualitat de vida dels malalts cada vegada és més elevada. L'organització espera realitzar en aquests dies entre trescents i cinc-cents tests.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.