algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

Els canvis urbanístics que va fer Matas amb la Llei de pressuposts s'anul·laran

Gabriel Vicens sosté que les modificacions, aprovades per Massot, es troben sota sospita

El Govern nou revisarà les quatre lleis d'acompanyament dels pressuposts que va aprovar l'Executiu de Jaume Matas durant el seu mandat, per eliminar totes les modificacions urbanístiques que s'hi inclogueren. El conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, ha assegurat que l'Executiu nou vol examinar amb lupa aquestes normes que, a parer seu, s'han utilitzat de manera incorrecta per promoure nombroses excepcions urbanístiques dirigides a flexibilitzar les mesures de protecció que havia aprovat el Govern del Pacte.

Vicens en posà com a exemple més clar la primera de totes les lleis d'acompanyament, la que s'aprovà amb els pressuposts de 2004, en la qual s'introduïretallades importants de la protecció del sòl rústic a Eivissa. La Llei d'acompanyament reduí de manera considerable els metres mínims per urbanitzar el camp eivissenc.

Parcs naturals  

Una altra de les mesures urbanístiques que Jaume Matas introduí per mitjà de la Llei d'acompanyament dels pressuposts va ser la que provocà la reducció de l'extensió dels parcs naturals de la península del Llevant i de la zona de cala d'Hort, a Eivissa. Vicens va explicar que el Govern del PP havia reduït amb aquest sistema un 90 per cent de l'àrea dels parcs l'any 2005. A més, ja que durant els dos anys que han transcorregut des d'aleshores no s'han aprovat els respectius plans d'ordenació dels recursos naturals (PORN), les mesures de protecció han quedat completament sense efecte, fins i tot a les zones delimitades per l'Executiu de Jaume Matas.

El conseller Gabriel Vicens assegura que aquestes són dues de les mesures urbanístiques més clares que s'aprovaren per l'espúria via de la Llei d'acompanyament, però que hi ha desenes d'articles i disposicions d'índole territorial que passaren per aquest procediment, com la flexibilitat per aconseguir determinades declaracions d'interès general en terreny rústic, la legalització de xibius a la platja en determinades zones de l'Illa o la legalització de la mansió de Cretu, a Eivissa.

Són tantes les disposicions i les mesures urbanístiques adoptades per aquesta via, que el Govern ha decidit revisar les quatre lleis d'acompanyament per tal de determinar quines excepcions aprovades pel Partit Popular s'han d'eliminar.

A la preocupació urbanística per la desprotecció de terrenys s'hi suma el fet que la major part d'aquestes modificacions foren avalades per l'exdirector general d'Ordenació del Territori, Jaume Massot, imputat en el cas Andratx.

Aquesta circumstància fa que totes aquestes modificacions es trobin «sota sospita», segons el conseller de Mobilitat. «La participació de Jaume Massot en aquestes modificacions hi afegeix un element més de sospita», declara Vicens.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.