muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

«Amb totes les amenaces que pateix ses Feixes, el fuel és un mal menor»

Mariano Marí, portaveu del GEN-GOB, parla del futur d'aquest espai

D'ençà dels anys vuitanta, el GEN-GOB Eivissa reivindica la protecció d'aquesta zona humida com una àrea que ha de servir per difondre'n la utilització per part dels humans al llarg de la història. Mariano Marí, portaveu d'aquest grup ecologista, és del parer que «com més temps passa sense que les institucions actuïn, més es degraden ses Feixes».

"Una de les platges afectades pel vessament de fuel la setmana passad, la de Talamanca, és molt propera a ses Feixes. Ha afectat, la catàstrofe, d'alguna manera, zona humida?
"En principi sembla que no. L'aigua de la mar es filtra cap a la zona humida, però afortunadament el fuel no hi ha arribat. De tota manera, amb tantes amenaces com pateixen ses Feixes, això és un mal menor.

"Quines són aquestes amenaces? 
"Les de Vila són les que estan més malmeses a causa de l'urbanisme agressiu. Així i tot, però, encara són recuperables. Podrien constituir un futur parc urbà dins el perímetre de la ciutat d'Eivissa. Les altres, les de les Monges, necessiten un pla urgent d'actuació. Els edificis d'apartaments i hotels hi han proliferat per tots els seus marges, el sistema dunar que les separava de la platja de Talamanca està pràcticament desaparegut; a l'interior, hi han proliferat punts il·legals que funcionen com a abocadors de residus d'obres; a més, alguns dels portals de feixa s'han trobat esbucats com a conseqüència d'actes vandàlics... Ses Feixes tenen molt de mal i necessiten accions urgents.

"I el PP, no tenia un projecte de construcció d'una carretera a ses Feixes?
" Sí. Volien construir una carretera que passàs ben pel mig i connectar el dic de Botafoc, on volien derivar els grans vaixells, amb les autopistes. És evident que el trànsit que provoquen els cotxes quan baixen dels vaixells procedents de Palma o de la Península ha de sortir del centre de Vila, però no a un preu tan elevat. Els valors naturals i patrimonials de ses Feixes bé en valen la conservació. El Consell pot projectar una carretera que enrevolti la zona humida per un dels seus costats i així minimitzar-ne l'impacte. El projecte del PP era fer-la ben pel mig i convertir ses Feixes en un jardinet urbà a banda i banda. Això comportaria la mort d'aquesta gran àrea humida.

"Quina figura proteccionista tenen ses Feixes? 
"Cap. Ses Feixes no són ANEI, ni ARIP. Foren declarades, però, BIC pel Consell d'Eivissa. Aquesta figura, però, només protegeix els elements arquitectònics com els portals de feixa, les canalitzacions, les sèquies, etc. Allò cert és que molts d'aquests elements es troben en molt mal estat. Cal fer una tasca de divulgació de tot aquest patrimoni, senyalitzant els itineraris i reformant tots aquests elements, per donar-los a conèixer.

"I no hauria de ser ANEI? 
"Des del GEN-GOB pensam que no fa falta. La llei actual és prou restrictiva si s'aplica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.