nubes dispersas
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°
11°

Cort taparà les referències franquistes a la Feixina i les adaptarà a valors demòcrates

La Memòria Històrica demana a Calvo que faci accions per reparar el dany dels represaliats

L'Ajuntament de Palma taparà la placa del monòlit franquista de la Feixina i la substituirà per una altra que s'adequï als valors de la democràcia actual. Aquesta nova placa pretén donar un nou context a tot el conjunt de la plaça i fer complir l'únic acord d'aquest estil que s'aprovà per ple en l'anterior govern del PP, a petició dels grups de l'oposició. Si més no aquest fou el compromís al qual arribaren la batlessa socialista, Aina Calvo, i el tinent de batle Eberhard Grosske durant la reunió mantinguda ahir amb membres de l'Associació de Memòria Històrica, Maria Antònia Oliver i Margalida Capellà, amb motiu del Dia internacional contra el franquisme proclamat pel Consell d'Europa el 2006.

Durant la trobada, ambdues portaveus demanaren a la batlessa que emprengui polítiques que reconeguin el dret a la reparació per als familiars de les víctimes del franquisme i la instal·lació de memorials a les fosses comunes més grans (Manacor, Porreres i Palma) amb els noms de les persones enterrades en aquests llocs, d'acord amb els estudis històrics, les fonts orals i les dades extretes dels registres civils.

Segons constatà Capellà, a la fossa comuna del cementeri de Palma encara hi ha unes 200 persones sense identificar i unes 300 més que, malgrat estar certificades amb noms, continuen enterrades a la fossa. Així mateix, Oliver exposà que és necessària la preservació dels llocs de repressió, detenció i execució durant la Guerra Civil i el franquisme com a patrimoni històric (Castell de Bellver, Fortí d'Illetes). «És el moment de fer-ho, en temps de Cirer no s'executà cap acord d'aquest estil», expressà Capellà. Afegí que «les futures generacions tenen dret de conèixer la història que a nosaltres ens han denegat».

A la Feixina es llevarà aquesta apologia: «Mallorca / a / los héroes / del / crucero / Baleares. / Gloria a la / marina / nacional / Viva España». Serà la primera acció que Cort emprendrà. Tanmateix la intenció és eradicar totes les simbologies i noms de carrers que encara perduren a Ciutat, com la plaça del «caudillo» o la creu de «los caídos» devora la seu. De fet, segons Grosske, una comissió de toponímia té la missió de crear noves denominacions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.