algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

La romeria de San Bernat recobra l'essència tradicional i identitària

El Consistori no organitzarà la marxa institucional «inventada» pel PP

L.M. Palma. Desapareix des d'ahir la peregrinació oficial de la Romeria de Sant Bernat i desapareixen els mocadorets al coll i les canyes, elements «forans» instaurats pel PP l'any 1995. De llavors ençà, el veïnat de la Real reivindicava, sense èxit, que se suprimissin aquests complements que desvirtuaven el sentit identitari d'aquesta tradició tan típicament mallorquina. Finalment, però, les peticions ciutadanes arribaren ahir a bon port, ja que l'Ajuntament de Palma decidí eliminar la marxa institucional. «No fa falta que vinguin els polítics en comitiva des de Cort a la Real». Així s'expressà la presidenta d'aquesta associació de veïns, Assumpció Renom, després de la primera reunió amb els portaveus dels grups municipals que integren la nova Comissió de Festes, que pretén ser un espai de reflexió comú, amb la participació de tots els agents socials de Ciutat, per consensuar el model de les celebracions més «emblemàtiques» de Palma.

Segons Renom, els motius que susciten el rebuig a aquesta marxa institucional són que «desvirtua la veritable arrel de la festa, datada de 1233». En canvi, des de fa uns 12 anys, la romeria s'havia allunyat molt del que era. «Els mocadors i les canyes eren una còpia dels de les festes que se celebren a Castelló de la Plana, en lloc d'una celebració mallorquina», comentà Renom.

En la mateixa línia, el regidor de l'àrea de Dinamització Ciutadana, Eberhard Grosske, confirmà que «l'equip de govern de Cort l'únic que ha fet és adapatar-se als desitjos dels ciutadans». Afegí que un Ajuntament no pot intervenir i apropiar-se d'una festa.

La tensió que es generà entre el veïnat de la Real i l'equip de govern del PP aquests últims quatre anys arribà als extrems de no rebre ni un sol euro de subvenció del Consistori per organitzar la festa. La construcció del nou hospital de Son Espases a la zona de la Real on hi ha el monestir declarat Bé d'Interès Cultural acabà d'encendre els ànims del veïnat. Enguany, però, es preveu una festa distesa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.