algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

L'equip de Calvo recupera el pla de normalització del català omès pel PP

L'OCB elabora un estudi per revitalitzar la «sensibilitat» lingüística a Ciutat i institucions

Cort s'ha reafirmat en el paper capdavanter que ha d'exercir en el procés de normalització del català a Palma, on es detecta un procés de substitució lingüística creixent.

És per això que la regidora de Cultura, Nanda Ramon, assegurà ahir que el nou Consistori progressista recuperarà la «declaració d'intencions» a la qual quedaren reduïdes les feines que engegà la Comissió de Planificació Lingüística, i que foren «oblidades» per l'anterior govern conservador.

La tasca no s'aturarà aquí. Ramon confirmà que la seva àrea consolidarà un pla nou amb l'objectiu de revitalitzar la sensibilitat sobre l'ús social del català per estendre'l a barriades on la llengua pròpia es troba en «perill», i en «desigualtat plena respecte del castellà. Tant és així, que la setmana vinent l'Ajuntament de Palma i l'OCB signaran un conveni per mitjà del qual aquesta entitat cultural es compromet a elaborar un estudi específic per a Palma, amb la idea de recuperar la normalització del català a la ciutat. Ho farà des de l'acció al carrer, mobilitzant associacions de veïns per arribar a totes les zones de la capital.

Així ho constatà el portaveu de l'OCB, Tomeu Martí, que valorà de manera positiva aquest canvi de sensibilitat dels nous responsables polítics. Segons assenyalà Ramon, la idea és que el pla nou estigui implantat i consolidat per al mes de gener.

El 25 d'octubre de 2003, quatre mesos després que la batlessa, Catalina Cirer, prengué possessió del seu càrrec, el ple de Cort aprovà per unanimitat una moció conjunta en la qual s'acordava treballar en matèria de normalització del català i la creació d'una comissió de planificació lingüística. Es convidà a participar en aquest organisme el teixit associatiu de la ciutat, inclosa l'OCB. Tres anys després, Cort decidí de manera unilateral desconvocar aquestes comissions i les propostes a favor del català foren relegades a la declaració d'intencions esmentada. «Ens sentírem estafats», afirma Martí. L'estudi consistirà en l'elaboració d'un diagnòstic, la creació de campanyes de conscienciació o el reforçament dels cursos de català. Des dels col·lectius immigrants, plantejaran que es doni suport a les associacions o la creació d'un pla d'acollida.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.