algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

Les dones just ocupen el 6% de les presidències de patronals balears

La paritat arriba a la política però no al món empresarial illenc

De les gairebé 140 associacions empresarials federades dins Pimem (Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca) i Caeb (Confederació d'Associa-cions Empresarials de Balears) no arriben al 6 per cent, nou en concret, les que estan presidides per dones.

Aquesta és una mostra més de com d'allunyada està encara la paritat en la societat en general i en el món empresarials balear en particular. Per fer-li la volta a aquesta situació tots els partits, amb l'abstenció del PP, votaren a favor de la Llei d'Igualtat que obliga a les empreses de més de 250 empleats a negociar amb els agents socials plans d'igualtat i imposa la paritat en les llistes electorals, entre d'altres.

Dins la Caeb, a part de l'Associació de Dones Empresàries de Balears, només l'Associació Balear de Centres de Formació (ABACEF) té presidenta, segons indiquen fonts de la patronal. Dins Pimem se'n comptabilitzen més la d'estetista, escoletes d'infants, indústria, la d'empreses de venda ambulant, nàutica, la de begudes refrescants i recuperadors i recicladors.

Experiència  

Alguns d'aquests sectors estan entre els considerats com a feminitzats, és el cas de les escoletes o les estetistes. Però destaquen d'altres com el d'Indústria tradicionalment masculí, que presideix Inés Beasco-echea. L'ara també vicepresidenta primera de Pimem atribueix la manca de dones en l'associacionisme balear a dos aspectes. Per una banda, que hi ha poques dones en llocs directius. I per l'altra que «si ja es difícil conciliar vida laboral i familiar, encara ho és més si afegim funcions de representació empresarial». Creu que és complicat i que encara hi ha moltes dones que no tenen recolzament familiar o que els mateixos «remordiments i condicionaments socials» no els ho faciliten. No comparteix mesures com les aplicades en política amb l'obligatorietat de paritat. «Pens que és una equivocació, que s'han de triar les persones vàlides i que així se'ns pot girar en contra», afegeix.

Quotes  

Una opinió que no comparteix la directora de l'Institut Balear de la Dona, Lila Thomás, que creu que qualsevol mesura que potenciï i afavoreixi la paritat és «positiva, necessària i convenient».

«El món de l'empresa hauria de posar interès i voluntat a incrementar la presència de dones», afirmà Thomás.
En aquest sentit, recorda que els sindicats ho han intentat, «tot i haver-ho tingut difícil, en alguns casos» i que en les dones ocupen la màxima responsabilitat de moltes àrees. «Convendria que les empreses i patronals de les Illes també assumissin aquest compromís», afegeix.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.