algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

Pere Sampol: «Els meus companys no m'han enviat a un cementeri d'elefants»

L'històric nacionalista torna a primera línia política, ara com a senador autonòmic. «No me n'he anat mai», diu

Pere Sampol (Montuïri, 1951) ho ha estat tot dins el PSM i va arribar a ser vicepresident del Govern (1999-2003). L'any passat dimitia de diputat i s'allunyava de la primera línia. Ara torna per ser el senador autonòmic.

"L'octubre passat us en vàreu anar dient que estàveu cansat. Us heu recuperat?
"Nou mesos de complir un horari, tenir rutines i temps lliure, ha estat una gran teràpia. L'estrès que tenia m'ha fugit. Però el que em torna la il·lusió és veure al capdavant del PSM un equip de gent amb carisma, il·lusió i honestedat. Això em fa confiar en el futur.

"L'altre dia dèieu que ningú no enyorarà als històrics del PSM, però tornen a estar gairebé tots dalt de l'escenari, vós, Sebastià Serra...
"Però en un paper secundari, almenys jo. Estic al servei de l'Executiva i del secretari general. A Biel Barceló no li puc negar res perquè ha assumit una gran responsabilitat, ha reorientat el rumb del PSM en un moment molt difícil i en pocs mesos ha fructificat una opció estratègica, la del Bloc, que ha estat decisiva en aquest moment històric. Tothom posa l'èmfasi en el fet que UM ha propiciat el canvi. I el PSOE. Però sense l'operació del Bloc ni la determinació de Barceló, el canvi no s'hauria fet. Això s'ha valorat poc. Sense el Bloc tots estaríem a l'oposició, fins i tot UM perquè el PP tendria majoria absoluta a Mallorca.

"Tornau per quedar-vos? 
"No me n'he anat mai. He continuat militant, col·laborant en l'Executiva, posant en marxa l'Institut d'Estudis Nacionalistes i fent campanya. Això vol dir tornar a primera línia amb candidatures? No. Aquest moment m'ha passat.

"Tornau perquè voleu o perquè us ho han demanat? 
"Torn perquè vull. Mai no som dels qui diuen que se sacrificaran per... El que ha pesat més a l'hora de tornar és la consciència que quan un se'n va és el rei del mambo, i quan torna ho ha de demostrar tot partint de menys zero.

"Sereu dels més joves del cementeri d'elefants.
"El senador del BNG és més jove que jo. Tenc clar que els meus companys no m'han enviat a un cementeri d'elefants. Confien que rendibilitzi molt aquest càrrec. Fa molts d'anys que el PSM diu que és necessària una veu nacionalista a Madrid i jo no he de frustrar aquestes esperances.

"Però l'any 1999, el PSM va descartar el senador perquè vós pogu´éssiu ser vicepresident del Govern?
"El PSM era conscient que pactant amb el PSOE, el partit gran podria rendibilitzar la nostra gestió. En aquell moment vàrem pensar que per evitar-ho s'havia de visualitzar la presència del PSM dins el Govern amb una vicepresidència. Això no funcionà. Vàrem perdre vots i el PSOE els va guanyar. Ara l'Executiva opta per intentar que amb una veu nacionalista al Senat es torni a visualitzar la utilitat del nacionalisme.

"Si feis feina al Senat, vós sereu notícia.
" (Riu) El grup mixt és el més petit, però és el més dinàmic perquè els qui hi som, gallecs, bascs, aragonesos, anam al Senat amb una altra mentalitat. Per a nosaltres és una plataforma entre el Govern i els nostres territoris per fer sentir una veu, per fer pedagogia, per reivindicar justícia.

"Anau a fer pedagogia. A explicar la realitat de les Illes.
"Sí, però amb la intenció d'obtenir resultats i admentent que la situació és més difícil que si hi hagués un PP al Govern central. Estic condicionat perquè m'ha elegit una majoria progressista. En poques paraules, no he d'anar allà a fer pinça amb el PP. Al contrari, a reforçar un govern progressista.

"Manolo Cámara, com a senador, és el referent? 
"No. És un altre perfil. Les prioritats són distintes, la formació política també. Potser les seves prioritats eren més ideològiques i les meves més nacionals.

"Per a un nacionalista predicar a Madrid és fer-ho en el desert? 
"L'experiència és frustrant. Pens en Miquel Roca. Tots els que han volgut anar a Madrid a canviar el model d'Estat han fracassat. Aquesta és la pura realitat. Fins i tot, avui l'uniformisme espanyol és molt més fort que en la transició. Hi ha hagut una involució liderada per Aznar. Avui hi ha una incomprensió del que som i del que representam els nacionalistes. S'ha de fer pedagogia.

"Parlant en castellà, la vostra oratòria hi perdrà.
"És clar. Jo pens en català de Mallorca i és inevitable que quan tradueixis hi perdis, però als qui em diuen que hauré de xerrar en castellà els responc que els nacionalistes sabem idiomes. Són els antinacionalistes els qui es tanquen i només en volen saber un.

"Treballareu perquè es pugui sentir més el català? 
"Després de les generals impulsarem una reforma del reglament del Senat per permetre l'oficialitat plena de les llengües oficials de les autonomies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.