nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

El nou Govern derogarà el trilingüisme i doblarà al català el cinema d'IB3

El decret, tanmateix, s'aplicarà el curs que ve a setanta escoles

94382
El nou Executiu preveu canviar el model lingüístic a les escoles que va en detriment de l'ensenyament del català.

El nou Govern integrat pel PSIB, UM i el Bloc derogarà el decret del trinlingüisme en l'àmbit de l'educació aprovat pel PP durant la passada legislatura i que reduí les hores d'ensenyament del català a les escoles.

L'acord entre les tres forces estableix que s'impulsarà una millora de l'ensenyament d'idiomes però resumeix l'objectiu establint que «anglès per a tothom, sense reduir la presència del català».

Aquesta és una de les mesures que es preveuen en el pacte de governabilitat signat per un «estricte compliment» de la Llei de normalització lingüística, especialment pel que fa als mitjans de comunicació de titularitat pública.

Així, també s'ha marcat com a prioritat doblar al català tot el cinema que s'emet a IB3, a partir d'establir convenis de cooperació en la producció, subtitulació, doblatge i recepció mútua amb les corporacions de radiotelevisió de parla catalana i l'impuls de la indústria del doblatge a les Illes.

Altres mesures en aquest sentit seran assegurar la presència de canals en català a la televisió digital terrestre (TDT), així com la recepció normal a totes les illes dels canals de ràdio i televisió que emeten per a tota l'àrea lingüística catalana.

A part de l'àmbit educatiu i dels mitjans de comunicació públics, l'objectiu de fomentar la igualtat de la llengua catalana en tots els àmbits queda reflectit al pacte com un eix transversal a les polítiques a desenvolupar durant la propera legislatura.

Sobre això es posarà especial atenció a afavorir l'ús de la llengua pròpia en els camps de l'oci, especialment en els esmentats del cinema i de la televisió, però també als de les publicacions escrites.

L'acord de governabilitat deixa clara la intenció de revisar la normativa lingüística que no s'ajusti a la Llei de normalització i al Decret de mínims, i s'impulsarà l'establiment d'un Pacte per la Llengua entre totes les forces parlamentàries que impedeixi futures actuacions sense consens.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.