nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

«Hi ha qüestions tan bàsiques que no tenim que es fa fàcil respectar el Pacte»

L'eivissenca Esperança Marí és la primera diputada d'Esquerra al Parlament de les Illes Balears

Esperança Marí (Formentera, 1959) és la primera diputada d'Esquerra Republicana al Parlament. Professora de Llengua i Literatura des dels 22 anys, ha estat elegida després d'integrar la candidatura del PSOE-Eivissa pel Canvi. Dimarts prometé el càrrec de diputada per imperatiu legal.

"Vós fóreu la primera dona de Formentera amb carrera i ara sereu la primera diputada d'Esquerra al Parlament de les Illes.
"És això d'establir precedents.

"Què representa per al vostre partit entrar al Parlament?
"El reconeixement públic d'estar a les institucions i la satisfacció d'arribar al Parlament ,perquè significa ser presents en totes les institucions i implica la consolidació del partit a les Illes.

"I a això s'afegeix el plus d'haver propiciat el canvi. Perquè el PP perd la majoria absoluquan vós sou elegida.
"Sí. És una gran responsabilitat perquè s'ha de conjuminar la governabilitat però també la il·lusió de lluitar per la llibertat o l'autogovern d'aquestes illes.

"A les passades eleccions, els eivissencs triaven entre democràcia i caciquisme?
"A Eivissa, el caciquisme hi ha estat present des de sempre. S'havia de rompre i les darreres mesures desorbitades del PP, que no ha escoltat la gent, han fet que perdessin aquests milers de vots que han facilitat el canvi.

"En què es notarà la presència d'Esquerra al Parlament?
"Que aquells punts que hem firmat en l'acord programàtic, com són fer que l'espai de comunicació català sigui recíproc entre tots els territoris de parla catalana, per exemple, o que es desenvolupi una policia autonòmica o bé que es posi en marxa l'ingrés al Ramon Llull... en tots aquests punts tendrem incidència perquè es duguin a terme.

"Per què optàreu per prometre el càrrec per imperatiu legal?
"Esquerra, com a partit democràtic, acata la Constitució i l'Estatut, però òbviament pensam que també som un poble i que hem de tenir dret a l'autodeterminació, i això no ho inclouen.

"Com voldríeu que fossin les Illes Balears des del punt de vista nacional.
"Treballam per una confederació catalana on les Illes tendrien un paper fonamental, igual que el que tendria el Principat, al mateix nivell.

"Vós heu subscrit un acord que farà que Antich sigui president. Sereu lleials al Pacte?
"Segur. Absolutament segur. Sí duguessim vint o trenta anys de govern progressista podríem fer uns altres plantejaments, però ara hi ha qüestions tan bàsiques que no tenim que es fa molt fàcil respectar aquest pacte. A Eivissa només hi ha un hospital i està col·lapsat. Se n'ha de fer un de nou. És el primer que s'ha de fer. S'han de fer infraestructures educatives. S'han de fer tantes coses bàsiques que el més difícil hauria estat no posar-nos d'acord.

"No hi haurà sortides de to d'Esquerra?
"En absolut. Som gent conciliadora, de molt de consens i responsable.

"Vós sou és la companya de l'eurodiputat d'Esquerra, Bernat Joan. Ell a Brussel·les i vós a Palma. Com ho dureu? <
"Fàcilment. Anant amb avió d'un lloc a un altre. A més, la nostra filla gran serà tot l'any a la Xina amb una beca. Aquests anys seran d'aeroport.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.