muy nuboso
  • Màx: 11.28°
  • Mín: 7.77°
11°

UM es queda Turisme i just la disputa per les TV i Educació frena l'acord

IB3 separa els de Munar i els d'Antich, que també discuteixen per l'Ensenyament amb el Bloc

Les negociacions per reeditar un Pacte de Progrés són cada vegada més a prop del final, després que ahir PSIB i UM deixassin gairebé tancat el tema de les àrees que gestionaran els de Maria Antònia Munar, entre les quals s'inclou la de Turisme. Ara, són dos els esculls pendents: la gestió de les televisions públiques, per les quals rivalitzen socialistes i UM, i la Conselleria d'Educació, que es disputen el PSIB i el Bloc. Una delegació d'UM es reuní ahir amb representants socialistes per concretar el repartiment de poder, després que els de Francesc Antich s'avingueren a cedir la Conselleria de Turisme.

Tot i que encara no se sap qui podria dirigir aquesta àrea, s'ha especulat amb la possibilitat que sigui el portaveu d'UM a Calvià, Isidre Cañellas, però també pren força l'opció perquè condueixi aquest departament el fins ara conseller insular d'Economia, que en un primer moment semblava descartat com a conseller. A aquest departament s'hi haurien d'afegir l'àrea de Medi Ambient —que inclouria Ports— i una mena de Conselleria de Presidència, que englobaria Joventut i Esports, entre altres. El nom del manacorí Miquel Àngel Grimalt és un dels que han sonat per conduir una d'aquestes àrees. La inclusió de Turisme al paquet d'UM aniria en detriment de les àrees de Cultura i Política Lingüística i de l'Institut de la Dona, que deixarien d'estar en mans dels nacionalistes.

Tot i que el repartiment d'àrees del Govern es va donar ahir gairebé per tancada amb UM, no hi va haver acord respecte de la gestió de les televisions públiques —IB3 i Televisió de Mallorca—entre els socialistes i els de Maria Antònia Munar.

L'altre element de disputa és la Conselleria d'Educació, però en aquest cas entre la formació de Francesc Antich i el Bloc. Precisament avui es preveu que aquest sigui l'element a resoldre en la reunió convocada, després que ahir només es produïssin contactes telefònics. Ahir la coalició progressista reclamà una compensació pel «sacrifici» de renunciar a la Conselleria de Medi Ambient, que queda en mans d'UM, i de conformar-se a controlar tres departaments i no quatre. Si no hi ha compensació, el Bloc es planteja no entrar en un hipotètic Govern d'Antich, que quedaria en minoria.

La principal discrepància entre el PSIB i el Bloc, per tant, ja no es troba en el nombre d'àrees a gestionar, sinó en el pes que tenen aquestes i que els progressistes creuen insuficient. Ara mateix, els socialistes ofereixen a la coalició progressista una Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, però el Bloc reclama que s'hi inclogui Economia. També els cedeixen una Conselleria de Serveis Socials —com la que existia en temps del Pacte— i una Conselleria de Treball, però la coalició pretén que Acció Social i Treball siguin una única Conselleria i que, a més, els donin la d'Educació i Cultura. Amb tot, els socialistes han mantingut que no estan disposats a cedir Educació i, com a molt, els atorgarien Cultura. El líder del Bloc, Gabriel

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.