nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 21°
24°

Caeb demana consens en la llei del sòl perquè aporti seguretat jurídica

El seu president i experts participaren en un debat sobre el territori

La CAEB (Confederació d'Associacions Empresarials de Balears) qualifica de «prioritat» per la població balear i pel sector empresarial, la creació d'un model territorial i una llei del sòl que gaudeixi d'un ampli consens, per evitar a curt termini modificacions i permetre un desenvolupament que doni seguretat jurídica.

El president de Caeb, Josep Oliver, considera que la nova llei ha d'unificar i ajustar la normativa actual de Balears, com també la tramitació, a les necessitats especials de l'Arxipèlag.Oliver féu aquestes declaracions durant el debat que organitzà el Col·legi d'Advocats i el Cercle d'Economia de Mallorca, en el qual es parlà de la situació de l'ordenació del territori a l'illa i el futur que s'ha de seguir en aquest àmbit. Unes 50 persones assistiren al col·loqui en què també participaren Lluís Corral degà del Col·legi d'Arquitectes; Rosa Bueno, presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de Palma; Pere Cañellas, president de la Federació Hotelera de Mallorca; Gabriel Oliver, president de l'Associació de Promotors i Macià Blázquez, del GOB.

El moderador del col·loqui, el president del Cercle d'Economia, Alexandre Forcades, inicià el debat afirmant que el «territori és un problema, com mostra la quantitat de temes que es mouen al voltant, creixement, corrupció, etc...».

El degà del Col·legi d'Arquitectes donà una dada novedosa. Es referí a un estudi de la Unió Europea de fa uns anys en el qual se situava el grau d'edificació de la costa balear en el 5 per cent, i afirmà que a l'actualitat estimen és ja del 17 per cent. Sobre els plans territorials (PT) afirmà que «difícilment han marcat un model territorial que esperam» i criticà aspectes com les àrees de reconversió o «l'obsolescència» dels planejaments dels ajuntaments.

Per la seva banda, Rosa Bueno qualificà el PT de Mallorca com a «desenvolupista» i afirmà que la «contestació ciutadana» dels darrers temps és una prova dels «desastres» urbanístics comesos. En aquest sentit, féu referència a les polítiques que s'han duit a terme a Palma com la urbanització del sòl rústic de Son Espases, entre d'altres.

El president dels hotelers mallorquins considerà que el territori balear està «en excés construït». Tanmateix, afirmà que d'aquesta situació no es pot culpabilitzar els empresaris hotelers, ja que fa anys que no construeixen. Tampoc va voler «criminalitzar» els constructors, dels quals assegurà que fan el que «la normativa vigent i el planejament els deixen fer».

Així, Cañellas traslladà el problema als mateixos ajuntaments que no tenen «voluntat i rigor» per adaptar-se a les normatives que hi ha com el Pla General d'Ordenació Urbana o el Pla d'Ordenació Territorial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.