algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.91°

UM vol Habitatge, Transport i Medi Ambient en un futur govern Antich

Els de Munar gairebé tenen tancat un acord programàtic amb el PSIB

Unió Mallorquina aspira a gestionar les conselleries de Presidència, de Medi Ambient i d'Habitatge i Transports en un futur Govern balear presidit pel socialista Francesc Antich. Així es conegué ahir després de la darrera reunió mantinguda entre els negociadors d'UM i del PSIB, una trobada que serví també per deixar gairebé tancat un document programàtic. La reunió, que s'inicià al matí a la seu del Consell de Mallorca i continuà a l'horabaixa, serví perquè els socialistes coneguessin quines són les àrees que prefereix UM en un futur govern compartit, però també al Consell de Mallorca.

Tot i que la formació de Munar ha renunciat a ocupar les presidències d'ambdues institucions, pretén gestionar tres conselleries: la de Presidència, la d'Habitatge i Transport i la de Medi Ambient. Al Consell, també voldria gestionar tres àrees: la de Carreteres, la de Residus i la d'Esports i Gent Gran, aquestes dues darreres fins ara incloses a s'Institut. La resta d'àrees serien controlades pel PSIB, que en cediria algunes al Bloc. Mentre Antoni Pascual i Dolça Mulet podrien continuar dirigint àrees al Consell, Tomeu Vicens deixaria la institució i passaria a ser, probablement, el portaveu d'UM al Parlament. Miquel Àngel Flaquer també podria seguir un camí paral·lel i convertir-se en el portaveu d'UM al Consell. L'actual presidenta en funcions del Consell, Maria Antònia Munar, deixaria la institució tot i que es presentà com a candidata del seu partit a la presidència.

Pel que fa al programa de govern, PSIB i UM tendrien gairebé tancat un document a l'espera de concretar alguns serrells. El programa inclouria eixos territorials i urbanístics, com l'aprovació d'una nova llei del sòl o de la llei del paisatge i la creació de la figura del defensor del territori; eixos de finançament i estatutaris, com el desenvolupament del Règim Especial i del nou Estatut; i eixos identitaris, entre els quals destaca la defensa de la llengua catalana com a llengua vehicular a IB3 i a la resta de mitjans de comunicació públics. La reunió tingué com a protagonistes per part del PSIB el secretari d'organització del partit, Miquel Mestre, i el que podria ser el futur vicepresident d'un Govern socialista, el menorquí Albert Moragues. També assistiren en algun moment els candidats Francesc Antich i Francina Armengol. Representaren UM, Tomeu Vicens, Miquel Àngel Flaquer, Antoni Pascual i Dolça Mulet.

Precisament ahir, fonts de la direcció federal del PSOE confirmaren que confien a tancar un acord global amb UM abans d'aquest dissabte, dia en què es fa efectiva la constitució dels ajuntaments. D'aquesta manera donaven a entendre que Palma s'inclou en el mateix pacte que el Govern i el Consell. Segons les fonts estatals, l'acord sobre el Govern de Balears seria un dels primers a produir-se, perquè UM planteja la negociació de forma global i es vol deixar resolta la batlia de Palma abans de dissabte, quan s'ha de triar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.