La setmana que avui comença serà decisiva per resoldre la qüestió de qui governarà les principals institucions de les Illes. Després de les eleccions, els partits es donaren una setmana de termini per analitzar-ne els resultats, però ben aviat començaren ja les negociacions.
El PSOE fou el primer a moure fitxa per aconseguir un pacte amb UM. Oferí a Munar la presidència del Parlament, que Miquel Nadal fos vicepresident del Govern, dos o tres conselleries de l'Executiu i governs conjunts a Consell i a Cort, amb la condició que les presidències d'aquestes dues institucions quedassin en mans socialistes.
En essència, l'oferta es manté inalterada, llevat que Nadal no ha acceptat ser vicepresident del Govern, perquè la seva voluntat és aconseguir la batlia de Palma per un període de dos anys. UM sí que ha acceptat deixar en mans dels socialistes la presidència del Govern i la del Consell, i creu que ara és el PSOE qui ha de fer un gest a Palma per tancar un acord que es considera equilibrat. En tot cas, haurà de ser abans de dissabte, el dia que es constitueixen els municipis.
Precisament avui horabaixa es reuneix el Consell Polític d'UM, el màxim òrgan de direcció dels nacionalistes entre congressos, per analitzar els resultats electorals, l'oferta de pactes formalitzats fins ara i el programa de mínims que s'exigirà als dos partits majoritaris, el PSOE i el PP, per formar govern amb un dels dos.
Les fonts consultades en el si de la formació nacionalista afirmen que avui no es prendrà cap decisió definitiva sobre pactes, però sí que es posaran damunt la taula les ofertes que s'hagin pogut rebre. Un dels aspectes que s'hi analitzaran amb més deteniment és l'escull de Palma. UM insisteix a reclamar que a la batlia s'hi estableixin torns entre el PSOE i UM. Dels 45 membres del Consell Polític, 12 són representants de la capital balear.
De la reunió d'avui horabaixa, i mentre s'espera una resposta definitiva sobre futurs acords, els negociadors d'UM esperen obtenir almenys un programa de govern de mínims sobre el qual negociar. A diferència d'allò succeït en pactes anteriors, aquesta vegada els nacionalistes posen l'accent en la importància de perfilar un Govern fort i cohesionat.
Les propostes de la formació aniran en la línia d'allò expressat per Maria Antònia Munar, després de la reunió de l'Executiva per analitzar els resultats dels comicis: l'enfortiment de l'autogovern, el desenvolupament de l'Estatut o la millora del finançament autonòmic, sense oblidar la llengua i la identitat pròpies.