cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

Matas està predisposat a fer «renúncies» al seu programa per assolir un pacte amb UM

La junta del PP aprova que ell negociï amb Munar sense descartar governar en solitari

62992
Jaume Matas comparegué en roda de premsa acompanyat dels presidents insulars i del secretari general. | TERESA AYUGA.

El líder del PP balear i candidat a la reelecció en la presidència del Govern, Jaume Matas, manifestà ahir que està disposat a intentar arribar a un acord amb UM a partir de «propostes programàtiques en la mesura de les nostres possibilitats» i sent conscient que el seu partit haurà de «fer renúncies». Matas, que rebé ahir el mandat de la junta directiva regional del PP perquè intenti ell en solitari arribar a un «acord global de governabilitat» amb la formació que presideix Maria Antònia Munar, insistí que la seva estratègia de negociació amb els nacionalistes es fonamentarà en el programa, i que per això intentarà «fugir» d'un plantejament entorn al repartiment de càrrecs institucionals. «Crec que aquesta també es la voluntat d'Unió Mallorquina», digué, recordant les manifestacions realitzades dissabte passat per la pròpia Munar, en les quals exigí tant al PP com al PSOE que per tal d'arribar a un pacte s'acceptin propostes d'UM que, en principi, semblen difícils d'assumir per als populars, com per exemple fer un parc a la façana marítima de Palma, que el català sigui la llengua vehicular d'IB3 o prioritzar les polítiques sobre llengua i identitat.

No obstant això, el líder dels populars defensà que té «el mandat popular i dels vots» perquè el PP «tengui la responsabilitat de governar de forma compartida a les principals institucions» i que ho intentaran així amb UM perquè «és el nostre aliat natural per raons ideològiques» i per «les nostres similituds i coincidències per poder arribar a un acord programàtic». Sobre les dificultats que pot tenir a l'hora d'afrontar una negociació amb Munar després de la dura campanya que han realitzat els populars contra ella i el seu partit, Matas recordà que ara fa quatre anys, ell, tenint majoria absoluta al Parlament, decidí establir un pacte amb UM «que hem complit escrupolosament els dos partits independentment dels avatars de la campanya electoral» i, presentant això com un aval per a un futur acord, assegurà que «els ciutadans s'han beneficiat» i que hi ha hagut «estabilitat institucional».

En el cas que no sigui possible l'acord amb el partit de Maria Antònia Munar, Matas reconegué que en el partit s'han plantejat intentar governar en minoria, «però sempre dependríem d'UM i consideram que és molt millor donar estabilitat a les institucions». «Però no és un impossible», afegí. El líder del PP assegurà que en la reunió de la junta directiva regional no hi hagué cap veu discrepant sobre la decisió de començar les negociacions amb UM. Uns encontres pels quals per altra banda assegurà que no «hi ha calendari» i que el primer contacte es farà «quan toqui» perquè fins ara només hi ha hagut «converses informals» entre els dos partits.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.