algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
21°

Els partits perderen feus històrics en alguns municipis amb els comicis

El relleu de candidats o de partits ha provocat més d'una sorpresa

M.N./J.M.S. Comarca.
Els resultats de les passades eleccions deixaren més d'una sorpresa en alguns pobles de la Part Forana, després que els partits més històrics de diversos municipis perdessin les seves respectives majories absolutes.

Aquest ha estat el cas de sa Pobla, Costitx, Santa Eugènia, Campos i Sant Joan, que són clars exemples de municipis els ciutadans dels quals han votat un canvi a l'Ajuntament.

Un dels casos més destacats és Santa Eugènia, on, per sorpresa de molts, el PP ha guanyat per majoria absoluta en comptes de la coalició formada per Entesa, UM i PSOE, que s'hi presentà sota el nom d'Entesa per Santa Eugènia.

Alguns són de l'opinió que la unió de la resta de partits contra el PP no ha acabat d'agradar a la població taujana i els resultats electorals han estat una mena de càstig a la coalició. Tot i això, també s'ha de destacar la bona campanya duta a terme pels populars, mitjançant la qual han aconseguit guanyar les eleccions per uns 30 vots.

Malgrat això, la candidata d'Entesa per Santa Eugènia, Maria Eugènia Pou, encaixà de la millor manera la derrota i assegurà que «no ens ho esperàvem però continuarem treballant pel poble perquè ho devem a la meitat de la població que ens ha votat».

Una gran sorpresa també fou la pèrdua de la majoria absoluta del PP de sa Pobla, que baixà el seu nombre de vots després d'aconseguir la majoria durant quatre legislatures. Alguns apunten que la retirada de la política municipal de l'exbatle popular Jaume Font i que l'actual candidat, Antoni Serra, també sigui el gerent del nou Hospital Comarcal d'Inca han llevat vots al PP pobler. Tot i amb això, altres factors com la bona campanya electoral realitzada per Independents per sa Pobla i el gran creixement urbanístic que ha patit la població durant els darrers anys han suposat un punt clau en les eleccions.

Ara tot apunta que el PP passarà de l'equip de govern a l'oposició, ja que Independents per sa Pobla, PSOE i PSM podrien formar un pacte de govern que desbancaria els populars.

A aquesta llista de derrotats s'ha d'afegir el poble de Costitx. Després que UM aconseguís tenir-hi la majoria absoluta des dels inicis de la democràcia, ha perdut un gran nombre de vots durant les darreres eleccions. Una de les causes més importants de la pèrdua de la majoria absoluta, sens dubte, ha estat la retirada de la vida política municipal de la històrica Maria Antònia Munar, l'única batlessa que ha vist fins ara el poble de Costitx.

Un altre punt cabdal ha pogut ser la problemàtica construcció de l'autovia Inca-Manacor, quan el poble es plantà davant el seu equip de govern per tal d'impedir la construcció de la via. Ara falta saber si UM governarà en minoria, ja que ha estat la llista més votada, o si es governarà en pacte.

A Campos, Margalida Ginard, que substituí Andreu Prohens, no ha pogut reeditar l'absoluta després de dècades d'hegemonia del PP. Les causes, però, no cal cercar-les només en el canvi de candidat, sinó en el desgastament, en els partits nous de descontents del PP que no aconseguiren representació, en la gestió dels darrers anys i en la tasca de l'oposició.

A Sant Joan, a banda de la bona tasca dels partits de l'oposició, el motiu de la pèrdua de l'absoluta del PP sí que ha estat per no haver presentat Joan Magro en lloc de Joan Matas, que ha governat només un mandat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.