El nou marc polític sorgit de les urnes de dia 27 de maig ha generat noves expectatives en el conjunt de plataformes que representen la Palma «crispada i desatesa» del darrer mandat conservador de Catalina Cirer. Fins a un total de sis col·lectius d'ampli espectre social -moviment veïnal, empresarial i ecologista- mantenen les espases amunt mentre esperen com es resolen els pactes a Cort, al Consell de Mallorca i al Parlament, que han donar sortida als governs de cadascuna d'aquestes institucions. Unes negociacions que tot just acaben de començar, però que en el cas de Palma haurien de quedar resoltes abans del proper dia 16 de juny.
Parc de les Vies, Salvem la Real, Gasoducte (El Carnatge), Segon Cinturó, Salvem la Façana i les Fontanelles són les sis plataformes que continuen actives després del 27-M i que es comencen a organitzar per reiterar els seus plantejaments als nous responsables institucionals. Els portaveus de la majoria de plataformes confien que amb un PP amb minoria a la Sala es faci viable una solució efectiva a les seves demandes o, com a mínim, que algú els escolti amb més atenció del que ho ha fet fins ara l'equip de govern conservador, actualment en funcions, de Catalina Cirer.
Confrontació i manca de diàleg
Han estat molts els responsables municipals, entre d'ells el tinent de batle d'Urbanisme en funcions, Javier Rodrigo de Santos, que han admès que, si no ben bé per manca de diàleg, però sí per una escassa «pedagogia» política, en la majoria de situacions s'han creat innecessàries i molestes confrontacions. Una de les més sonades ha estat a la Real, a partir de l'anunci del nou hospital de referència a la zona de Son Espases. La romeria de Sant Bernat a l'ermita de la Real, l'agost de 2004, serà recordada pels aldarulls entre els veïns i el seguici municipal.
En el cas de la Real, la protesta venia marcada per la decisió política de fer un nou hospital en comptes de reformar el vell Son Dureta, tal com s'havia anunciat. De la nit al dia, els veïns de la zona veien perillar tot el patrimoni històric de l'entorn de la possessió de Son Esapases (síquies de la Vila i d'en Baster), molt a prop del monestir de la Real, on ja s'han començat a fer les obres del nou hospital de referència i on ja s'han produït les primeres denúncies per la destrossa d'importants béns catalogats. Veïns i plataforma tenen la promesa del PSIB-PSOE i del Bloc d'aturar les obres, en benefici d'una reforma integral de l'hospital de Son Dureta.
En el cas de la Plataforma pel parc de les Vies es tractava de reivindicar el verd (parc central) que prometé el PP el 2003 per a la superfície del nou corredor ferroviari entre la plaça d'Espanya i el parc de Son Fortesa, una vegada soterrada la via del tren d'Inca, i que a la llarga s'ha convertit en el bulevard de Jacint Verdaguer. La seva segura connexió amb la via de cintura preocupa els veïns de la zona que hi veuen una insuportable saturació de vehicles en aquest carrer, greus problemes de mobilitat i de sostenibilitat ambiental. Poc abans de les eleccions, la majoria de partits (PSOE, Bloc per Palma i UM), llevat del PP, adquiriren el compromís formal i per escrit de reformar el projecte executat per Cort i la Conselleria d'Obres Públiques. A hores d'ara, amb un grup de regidors conservadors en minoria, és d'esperar que durant el proper mandat es farà l'autèntic parc que Cirer prometé i que la ciutadania espera des fa quatre anys.
La manca de diàleg de l'equip de govern municipal i una innecessària provocació amb la sobtada decisió d'esbucar el pont del Tren, una obra emblemàtica de la Palma del primer quart de segle XX, propicià un nou front de batalla, una nova excusa per a la confrontació entre Cort i els seus administrats en el barri de l'Eixample.
Altres escenaris conflictius
La façana marítima de Palma ha estat l'escenari de les confrontacions entre el PP, amb majoria a l'Ajuntament, i el Consell de Mallorca, regit per UM pel pacte de governabilitat subscrit amb els conservadors a la Comunitat. Així mateix, ha estat bressol d'innecessàries crispacions amb un col·lectiu ciutadà -barriades de Foners, les Veles i polígon de Llevant- que reclama més espais lliures, públics i verds a primera línia, en lloc de pisos de luxe. Els possibles pactes de governabilitat poden condicionar aquest projecte.
La decisió del govern en funcions de Cirer d'aprovar de manera definitiva el complex comercial i d'oci de 90.000 metres quadrats de les Fontanelles ha revifat una polèmica que semblava adormida i a la qual recentment s'han sumat empresaris turístics i comerciants de la Platja de Palma i Can Pastilla contra el projecte promogut per Aqua Magica. Gob i empresaris de cinema foren els primers a protestar-hi.
Quant a la darrera plataforma, la que s'oposa a la realització del segon cinturó, els condicionants que alenteixen la seva execució han calmat els ànims d'aquest grup de veïns de Son Sardina. Com la resta de moviments, ells també confien que la seva veu es faci sentir més a partir d'ara i recorden que «tan sols som ciutadans que dedicam les nostres hores d'oci a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i al fet que es repecti la seva voluntat».