N.D./J.T.B. Palma.
El PSOE ofereix a UM que entri a formar part d'un eventual Govern de Progrés, a través de la seva vicepresidència executiva i la possibilitat de sumar dues conselleries més per als nacionalistes. L'oferta inclou també la presidència del Parlament i un govern conjunt en el Consell de Mallorca que estaria presidit per Francina Armengol, i s'apunta al control d'una tercera institució que no entrava en la travessa electoral i que podria ser l'Autoritat Portuària. Les fonts consultades no han revelat com quedaria la situació a Palma, encara que asseguren que la proposta inicial passa per no oferir cap presidència executiva al partit de Maria Antònia Munar, encara que assenyalen que s'estableixen mecanismes que permetin acomodar la voluntat expressada per la socialista Aina Calvo i pel nacionalista Miquel Nadal de ser batles de Ciutat, és a dir, de no cedir la batlia a un altre candidat.
De moment, els únics contactes que hi ha hagut entre les direccions del PSOE i UM són a través del telèfon. El mateix secretari general dels socialistes balears i candidat a la presidència del Govern, Francesc Antich, cridà personalment Maria Antònia Munar per donar-li a conèixer la proposta acordada aquesta mateixa setmana. L'oferta dels socialistes no exclou el Bloc. És a dir, Francesc Antich ha transmès a Munar que està disposat a cedir a canvi d'aconseguir el vot dels representants de la coalició en la seva investidura. El líder del PSIB també vol incloure el Bloc en el seu eventual executiu autonòmic, a més d'al Consell de Mallorca. Es tractaria aleshores d'una reedició del Pacte de Progrés, però amb la novetat que Unió Mallorquina estaria dins el Govern en àrees executives i no fora, tal com s'acordà fa quatre anys, quan els nacionalistes es limitaren a donar suport extern des del Parlament mentre governaven el Consell amb el PSM.
En la seva estructura, s'assemblaria més a l'acord que es formalitzà en el Consell de Mallorca l'any 1995. Aleshores, Maria Antònia Munar va ser la presidenta de la institució insular amb dues vicepresidències executives: una l'ocupava el socialista Francesc Triay, mentre que l'altra quedà en mans de Pere Sampol (PSM). En aquella ocasió, Esquerra Unida, amb Eberhard Grosske al capdavant, no entrà en el govern insular i es limità a fer-hi costat de manera externa. Els nacionalistes es troben ara a l'espera que el PP plantegi la seva oferta per aconseguir un acord a les tres institucions principals de les Illes. UM ja ha dit que no té pressa i és molt probable que la decisió sobre els possibles pactes no es conegui fins d'aquí a dues setmanes. La data clau és el 16 de juny, dia en el qual es constitueixen els ajuntaments, inclòs el de Palma, i tots els partits volen que aleshores les coses estiguin del tot clares.