algo de nubes
  • Màx: 20.11°
  • Mín: 13.93°
20°

La línia de metro cap a la UIB ja fa via

Un gran nombre d'usuaris estrenen, per necessitat o curiositat, el trajecte en la jornada inaugural

Quan eren les sis i deu del dematí la consellera d'Obres Públiques i Transports, Mabel Cabrer, davallava les escales mecàniques que condueixen a la nova Estació Intermodal per assistir al trajecte inaugural del metro. «Em sembla que hi aniré jo tota sola, en aquest viatge fins a la Universitat. Tan prest no sé qui hi pot haver vengut!», es preguntava l'artífex de les obres que han possibilitat la construcció d'aquesta primera línia de metro que uneix la plaça d'Espanya amb la Universitat, passant pel polígon de Son Castelló i el nucli de Son Sardina. La fortuna, però, volgué que allà l'esperassin mitja dotzena de persones. La primera a acostar-se a la consellera fou Cristina Olmedo, una dona d'una seixentena d'anys, -segurament, el lector la reconeixerà perquè fa catorze anys que ocupa les portades dels diaris el dia que els grans magatzems posen les rebaixes, tant si són d'estiu com d'hivern- i li donà l'enhorabona per la implantació d'aquest transport a Palma.

Cinc minuts més tard, a les sis i quart, les portes del metro es tancaven de manera automàtica, després del pip-pip corresponent que anuncia la partida immediata a aquest tipus de transport. Així, la mitja dotzena d'usuaris, la consellera i el seu seguici començaven a fer camí cap a la Universitat. Precisament, Mabel Cabrer, féu aquell primer viatge asseguda enmig de Cristina Olmedo i el seu home. A les sis i devuit minuts, quan encara era fosc, el metro ja havia arribat a l'estació de la UIB, situada molt a prop de l'edifici Ramon Llull. A partir de les nou del matí l'afluència d'usuaris augmentà progressivament. Així, devers les onze, la gent que anava dreta als dos vagons de cadascun dels tres combois, que fan el trajecte de manera ininterrompuda, era superior a la que viatjava asseguda. A partir d'aquella hora, un conjunt musical rebia els viatgers al hall de l'estació universitària amb cançons com «L'al·lota d'Ipanema» i altres per l'estil. Allà mateix, un grup de pallassos i titerers també animaven els que arribaven.

Els estudiants no foren ahir els únics que utilitzaren el metro. Molts de jubilats, malgrat que el traçat de la nova línia no coincideixi amb les seves necessitats, volgueren conèixer aquest transport. A les 12 del migdia, els vagons ja circulaven plens. A l'Estació Intermodal un grup de persones majors es disposaven a entrar als vagons. «Aqueixa casta de tren -comentava una dona al seu home- és més per al jovent que no per a nosaltres. Hi caben més persones dretes que no assegudes i trob que has d'anar molt alerta que no t'empentegin!». La consellera Mabel Cabrer, que aquella hora -comptant que ja en feia prop de sis que circulava anant i venint de la Universitat- encara es trobava a l'estació de la UIB, es mostrava sorpresa perquè «semblava com si els mallorquins sempre haguessin viatjat en metro».

«Ha estat de mirar com moltes persones han agafat el metro com si ho fessin cada dia, sense immutar-se. N'he vists molts -comentava la consellera- que s'han assegut amb un diari a les mans i han començat a llegir sense parar esment al que succeïa a fora». Per tant, aquella dita mallorquina que diu que «qui no està avesat a anar a missa, al portal s'agenolla», no és vàlida per descriure el funcionament del primer dia del metro a les Balears. La normalitat, la manca d'incidents, el fàcil accés i el bon funcionament de la infraestructura que el Govern de Matas ha possibilitat posar en marxa en la recta final de la legislatura, sorprengué ahir tots els usuaris, fins i tot la mateixa consellera Mabel Cabrer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.