algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

La demanda de proves de paternitat es dispara a Balears en poc temps

En la majoria dels casos són els pares els que sol·liciten l'analítica

Fins fa pocs anys, qualsevol dubte sobre l'autèntica paternitat d'una persona implicava un llarguíssim i costós procés judicial que culminava, en la majoria de casos, en un rebuig a efectuar un complicat estudi que confirmava o no aquesta «qüestionada» paternitat, tot i que aquestes sol·licituts eren més aviat escasses.

Però des de fa pocs anys, i de cada vegada més, aquesta prova s'ha convertit en una petició corrent que reben molts de laboratoris de les Balears.

Segons explicà el doctor Antoni Besalduch, responsable del Laboratori d'Anàlisis Biològiques de Palma, «la demanda ha augmentat gairebé un 50 per cent, tot i que ha de quedar clar que aquesta no és una prova comuna».

De fet, es realitzen dues castes de proves: les que sol·licita una persona que té un dubte sobre la paternitat, «tant pare com fill», i les que després s'han d'emprar per a algun «tema judicial, que ja requereixen una altra mena de tractament i de documentació», explicà el doctor.

Aquestes són les més freqüents, «ja que molt sovint es fan servir en casos de divorcis o per reclamar la custòdia d'un fill», assenyalà.

Besalduch insistí que «aquestes no són proves rutinàries, de fet no es realitzen als centres de Balears. En la gran majoria de casos es reenvien a laboratoris de referència de la península, com nosaltres, que treballam amb un de Barcelona».

Aquests estudis necessiten unes tècniques molt precises i cares, que no es podrien tenir per la demanda que hi ha a Balears.

Per altra banda, en l'actualitat ha sorgit una indústria que soluciona aquest problema mitjançant un gran nombre de tests de paternitat que es poden fer fins i tot al domicili mateix, enviant les mostres per correu. El doctor Besalduch alertà dels possibles fraus que es poden trobar en aquest tema i recomana anar sempre a laboratoris acreditats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.