nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
10°

Una mà amiga en el moment més crític

Els psicòlegs de l'112 han atès més de 2.000 persones que han patit situacions traumàtiques

M.QUES./E.P.Palma.
Els psicòlegs del servei d'Emergències de les Illes Balears han hagut d'intervenir en un total de 2.088 ocasions durant els darrers nou anys, principalment en tasques d'assistència a familiars de víctimes mortals. Ara participen en una sessió de formació organitzada des del Servei 112 del Govern que aborda, entre altres aspectes, l'experiència de l'11-M. Així ho manifestà ahir el degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears, Francisco Javier Torres Ailhaud, durant la inauguració, en el centre Caixafòrum de Palma, de la Jornada tècnica de psicologia i emergències. Presidí l'acte el conseller d'Interior, José María Rodríguez, qui destacà la important tasca que desenvolupa aquest col·lectiu des de fa quasi deu anys.

Aquest seminari tècnic, que es desenvolupà al llarg de tota la jornada d'ahir, reuní més d'un centenar de psicòlegs i especialistes en emergències que debateren sobre aspectes com les funcions d'aquests equips professionals en el cas de les emergències multiculturals, la relació amb els mitjans de comunicació o les reaccions agudes posttraumàtiques. L'activitat dels psicòlegs dins l'àmbit de les emergències es remunta a l'any 1998, quan es posà en marxa un programa especialitzat que preveia que un equip integrat per aquests professionals intervengués en determinats incidents i catàstrofes, a partir d'un conveni que signaren el Col·legi Oficial de Psicòlegs i la Conselleria d'Interior.

Aquest equip especialitzat, que en l'actualitat componen un total de 39 professionals d'aquest camp, està dividit en dos grups: el de Catàstrofes, amb 12 integrants, i el d'Emergències, amb 27. Tots estan repartits per l'Arxipèlag: n'hi ha deu a Mallorca, nou a Menorca i vuit entre les Pitiüses. Pel que fa a les actuacions realitzades, aquestes recaigueren principalment sobre el grup d'emergències. En la gran majoria dels casos han desenvolupat assistència a familiars de víctimes d'accidents, als quals moltes vegades han hagut de comunicar la mort d'un ésser estimat. En altres ocasions, després que sàpiguen la luctuosa notícia, ofereixen consol o consells per poder assimilar una situació tan desesperant com és la mort d'un fill a uns pares. Aquests professionals també han treballat en altres casos com els intents de suïcidi, violència de gènere, maltractaments o en els casos d'agressiosn sexuals, sense deixar de banda altres intervencions puntuals en les quals han fet feina durant quasi deu anys.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.