algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

El transport discrecional amenaça amb mobilitzacions abans de les eleccions

UGT afirma que la patronal està intentant ajornar la negociació del nou conveni col·lectiu

Si la patronal del transport discrecional intenta allargar la negociació del conveni col·lectiu i ajorna de nou les reunions, com succeí ahir amb la primera, el representant d'UGT, Pedro Berruezo, assegura que convocaran mobilitzacions abans de les eleccions de maig. Des d'UGT consideren que aquesta és una estratègia dels empresaris per prolongar les negociacions, que es preveu que siguin «complicades», i per evitar així les protestes dels treballadors abans del 27 de maig.

La patronal passà la primera trobada amb els sindicats, que havia de ser ahir, a dimecres que ve dia 25. El canvi es deu a les dificultats que han tingut per reunir-se amb els representants empresarials de Menorca i d'Eivissa per consensuar una contraproposta, segons explicà el gerent de la Federació Empresarial Balear de Transports, Salvador Servera. Els sindicats UGT, CCOO i SITD han presentat tres plataformes diferents amb les seves demandes respectives. Totes sol·liciten increments salarials que se situen entre el 5 i el 6%, però centren les seves peticions en millores socials. Aspectes com la reducció i l'adaptació racional de la jornada laboral, preocupen de manera especial els treballadors del sector.

Des del Sindicat Independent (SITD), Josep Ripoll no vol treure cap conclusió de les motivacions de la patronal per a l'ajornament. Tot i així, creu que la situació «fa pensar». En la mateixa línia va l'opinió d'Antonio Losada, de CCOO, que creu que és massa prest per pensar que la Federació vulgui alentir les negociacions. Tanmateix, afirma que si no s'estableix cap calendari de reunions urgent i en la tercera o en la quarta no hi ha avanços, les protestes es convocarien per abans dels comicis. «Creim que hi haurà dificultats per dur endavant el conveni, després de l'experiència de les actuals converses que es mantenen amb la patronal del transport regular», va assenyalar Losada.

Amb la intenció de consensuar una opinió i una manera d'actuar, els tres sindicats tenen previst trobar-se abans de dimecres, el dia que es reuniran amb la patronal. El sector del transport discrecional aplega devers 3.500 treballadors a les Illes. El 2001, protagonitzaren una de les mobilitzacions més sonades dels darrers anys. Les discrepàncies amb la patronal durant la negociació del conveni els dugueren a convocar una vaga. Aquesta provocà que l'aeroport de Palma s'omplís de centenars de turistes sense mitjà de transport que els dugués als allotjaments contractats. Una situació que el sector turístic lamentà profundament, per la imatge que transmeté a l'exterior. Ningú no vol que es repeteixi la situació, però els sindicats estan disposats a recórrer a les mobilitzacions, si la patronal no s'acosta al que reivindiquen. Asseguren que negociaran tant com faci falta, però sempre que es tenguin en compte les seves peticions, sobretot en temes de conciliació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.