nubes dispersas
  • Màx: 19.48°
  • Mín: 13.93°
19°

«He fet un retrat de quatre anys de periodisme virulent i intoxicador»

El periodista Miquel Àngel Tortell presenta 'El Mundo contra Mallorca'

El periodista Miquel Àngel Tortell (Muro, 1977) escriu «El Mundo» contra Mallorca, una anàlisi d'allò que ha publicat el diari El Mundo. El Día de Baleares aquests darrers quatre anys. Avui presenta l'obra al seu poble, Muro (Foment de Cultura, 19.00 hores).

-Què preteneu aportar amb aquest llibre?
-Hi he fet un retrat de quatre anys d'un periodisme virulent i intoxicador, fet per un mitjà de comunicació aliè a la societat de Mallorca i que pretén adoctrinar els mallorquins sobre allò que han de pensar i el que no. Pretenc reforçar l'autoestima dels mallorquins i despertar la capacitat de riure de les desgràcies. En realitat, és un diari còmic.

-Per què aquest títol?
-El consider un mitjà extern que ataca l'essència de Mallorca, els nostres trets d'identitat: moviments socials, llengua, cultura, fins i tot l'Església de Mallorca.

-Què hi podem trobar?
-S'emmarca entre 2003 i 2007 i hi podem veure tots els atacs que ha rebut la societat des d'aquest diari. Des de la Plataforma de La Real, els antiautopista, l'Església de Mallorca, els partits, el Consell... Però també s'hi analitzen les plataformes jurídiques d'expressió d'El Mundo, que són el Círculo Balear i AFA. Plataformes que serveixen a aquest diari per recrear-se amb determinades campanyes, que el PP acaba fent arribar a les institucions. És mal de dir si és primer el que diu El Mundo o el que diu el PP, però el PP fa servir El Mundo.

-I fet aquest recull, a quines conclusions arribau?
-El Mundo actua d'acord amb unes finalitats polítiques clares, al servei d'unes elits econòmiques, polítiques i socials que tenen forts interessos econòmics, d'especulació urbanística. El cas flagrant és el de Son Espases. Hi ha un lligam entre una elit política mallorquina d'un sector del PP, un mitjà de comunicació que no té res a veure amb la realitat de Mallorca i grans grups econòmics espanyols amb interessos urbanístics, de construcció de grans infraestructures... Mallorca és un bombó per a les grans empreses, per la manca d'inversions en infraestructures que hem tingut.

-Heu analitzat també els valors?
-El Mundo pretén aplicar aquí un model de societat i de valors que és extern, que no té res a veure amb nosaltres. Predica un colonialisme ranci. Una societat moderna no es creu, ni sense voler, cap dels seus postulats. Tohom sap que defensa els interessos del PP i de determinades empreses de fora.

-A qui pot interessar?
-A tots els col·lectius que han rebut; als sectors del PP que se senten avergonyits; i també a tots els qui volen saber què diu sense llegir-lo. Jo els faig una proposta de lectura entretinguda, àgil i divertida.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.