algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

L'epilèpsia és encara avui un estigma

El doctor Antoni Rossinyol ha encapçalat un dels majors estudis sobre la malaltia

L'epilèpsia és una malaltia neurològica que des de l'antiguitat ha estat estigmatitzada per totes les societats.

Els grecs, als quals deu el nom, la consideraven un mal diví i durant molts de segles la gent percebia en els atacs epilèptics la influència de poders sobrenaturals.

Durant l'Edat mitjana, la creença era que els afectats estaven posseïts pel dimoni i que era una malaltia contagiosa, per la qual cosa eren aïllats de la societat, com els afectats de pesta o els leprosos.

En els darrers decennis s'han aconseguit importants avanços en la lluita contra la malaltia, però encara hi ha presents molts de perjudicis a la societat. Amb els actuals científics és considerada com qualsevol altra patologia, tot i que la ignorància i els estigmes encara són presents.

Per conèixer més en profunditat l'opinió sobre l'epilèpsia i els coneixements que en tenen els mallorquins, el doctor Antoni Rossinyol, amb un grup de professionals han realitzat un dels estudis més exhaustius que s'han efectuat en àmbit europeu sobre aquesta malaltia.

Els resultats d'aquest estudi s'han plasmat en un llibre que ha comptat amb la col·laboració econòmica del Consell de Mallorca i el suport tecnològic de la Universitat de les Illes Balears a l'hora de la filtrar les dades obtingudes.

Han estat necessaris dos anys d'intensa feina, s'han fet més de 3.000 enquestes repartides entre tots els municipis de l'Illa i un cop analitzades les dades, ha estat possible que ves la llum el llibre L'estigma de l'epilèpsia a Mallorca. Una malatia dins de l'armari.

Segons les dades recollides, més del 75% dels entrevistats coneix directament alguna persona epilèptica o té algun familiar que ho és i més del 50% afirmà que ha vist alguna persona patir una crisi, mentre que la manca d'informació sobre la malaltia arriba al 40% dels enquestats.

El doctor Rosssinyol explicà que la majoria dels entrevistats assegura que no té inconvenient que els seus fills estableixin relacions d'amistat amb nins afectats, tot i que quan se'ls demana què passaria si les relacions fossin sentimentals, les reticències pujaren al 22% dels enquestats.

Rossinyol assegura que «de cada vegada més, l'estigma d'aquesta malaltia es redueix», tot i que en molts de casos que passen per la seva consulta són els mateixos pacients els que ho amaguen. Segons els neuròlegs, això no és bo: «la millor manera de curar aquest absurd estigma és parlar-ne i afrontar la malaltia».

Antoni Rossinyol no entén per què els epilèptics no reclamen la mateixa atenció a l'Administració com ho fan altres persones que pateixen altres malalties, com fan els diabètics, els oncològics, els celíacs o els hipertensos.

A l'actualitat, hi ha devers 6.600 afectats d'aquesta patologia a Mallorca, la gran majoria dels quals segueixen estrictament els controls i directius del seu neuròleg, la qual cosa provoca que les crisis siguin molt més espaiades, mentre que un altre petit percentage, són malalts amb resistències parcials a la medicació, i un altre molt més petit ha tirat la tovallola i no vol seguir cap tractament i conviu amb les crisis epilèptiques que en alguns casos poden ser diàries.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.